Inleiding

Het als ZIEKENHUIS gebouwde St. Elisabethsgasthuis (tegenwoordig P.W. Jansen Verpleeghuis) is rond 1880 gebouwd op de hoek van de Bagijne- en de Smedenstraat in classicistische trant. Het pand ligt binnen het beschermde stadsgezicht van Deventer. De gesloten L-vormige gevelwand ligt met de lange zijde aan de Bagijnestraat, met de korte aan de Smedenstraat.

Het interieur is gewijzigd (o.a. in 1941) en aan de achterzijde is een aanbouw rond een binnenplaats gerealiseerd; deze later toegevoegde elementen zijn voor bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Pand bestaande uit twee bouwlagen onder een samengesteld afgeknot schilddak met grijze Hollandse pannen. De gepleisterde gevels zijn aan de straatzijde op de eerste bouwlaag voorzien van schijnvoegen. Deze gevels worden horizontaal geleed door een grijs gepleisterde plint, door twee cordonlijsten direct onder de vensters (waarbij die op de verdieping is geprofileerd) en tenslotte door een geprofileerde rand onder de dakrand en een brede gootlijst. De lange gevel wordt verticaal geleed door kleine verspringingen van het gevelvlak en de vensterindeling.

Op beide bouwlagen diepliggende gietijzeren vensters met kleine roedenverdeling binnen smalle profiellijsten: op de eerste bouwlaag hebben de vensters rondboogvormige bovenlichten met radiale roedenverdeling; op de verdieping recht gesloten vensters onder een kroonlijstje.

Ongeveer centraal in de lange gevel aan de Bagijnestraat bevindt zich een poort van één bouwlaag met een grote houten inrijdeur, die naar een binnenplaatsje leidt. Ten oosten van die deur bevindt zich in het laatste geveldeel een centraal geplaatste entreepartij onder een kroonlijst, bestaande uit een dubbele deur binnen een omlijsting van zij- en bovenlichten met roedenverdeling. Ter weerszijden een rondboogvenster en een klein rechthoekig venster; op de verdieping drie rechthoekige vensters als omschreven.

Ziekenhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de gaafheid van de aan de straat gelegen gesloten gevelwand

- de classicistische bouwtrant

- de markante, beeldbepalende situering

- de oorspronkelijke functie

510762

Psychiatrische inrichting Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg oorspronkelijke functie Ja
Deventer Bagijnestraat 56 Ja