Korte Assenstraat 15, Deventer

Inleiding

Op een hoek gebouwd WINKEL /WOONHUIS uit 1901, naar ontwerp van J.D. Gantvoort. Het ontwerp is uitgevoerd in rijk gedetailleerde Neo-Renaissance stijl, met drie Art Nouveau tegeltableaus in het fries. Voor de winkelverdieping is gebruik gemaakt van een staalskelet, in de gevel is dit te zien aan de puibalken van de winkel.

Omschrijving

Winkelpand opgetrokken in natuur- en baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond met afgesnoten hoek over drie bouwlagen onder een met Hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak.

Met speklagen en waterlijsten hebben de gevels een horizontale driedeling gekregen. De winkelpui en de gehele plint zijn uitgevoerd in natuursteen. De verdiepingen en de vensters zijn gevat in gepleisterde pilasterstellingen. In de daklijst boven het winkelgedeelte zijn drie friezen beschilderd met florale motieven in Art-Nouveau trant.

De winkelentree bevindt zich in een overhoeks geplaatste travee, die vanaf de verdieping uitkraagt op natuurstenen consoles. Op de verdiepingen een dubbel draairaam met bovenlicht, op twee hoog uitgevoerd als gevelbalkon. De travee wordt afgesloten door een fonton.

In de korte gevel op de begane grond een grote éénruits winkelpui. Op beide verdiepingen twee schuifvensters, de bovenste onder gepleisterde segmentbogen. Op de top een tuitgevel met obelisken op de deklijsten en een fors bemeten drielobbig tuitstuk. In de top met klimmend keperboogfries twee schuifvensters onder rondbogen.

In de lange gevel is een verticale tweedeling gemaakt. Links een winkeltravee met op de begane grond een grote winkelruit. Op de eerste verdieping een nis in een pilasterstelling met een dubbele bekroning op de tweede verdieping. De bekroning bestaat uit pilasters en een halfrond fronton met een Jacobsschelp in het timpaan, daaronder een architraaf en cartouche met jaartal. Binnen de pilasters een tweede halfrond fronton met een rijzende zon in het timpaan, bekroond door een obelisk, op een ingezwenkte architraaf met leeuwenkop en draperie. Deze winkeltravee heeft een tuitgevel als top met obelisken op de deklijsten en een tuitstuk met halfrond fronton. In de top met klimmend keperboogfries een schuifvenster onder rondboog. Rechts in de lange gevel twee vensterassen. Op de begane grond rechts de ontsluiting van de appartementen, een dubbele deels glazen paneeldeur, links een schuifvenster. Op beide verdiepingen twee schuifvensters, de bovenste uitgevoerd als gevelbalkon en onder gepleisterde segmentbogen.

Winkel met appartementen van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege

- de typologie en het vernieuwende materiaalgebruik

- de kwaliteit en de rijke uitvoering van het ontwerp

- de beeldbepalende ligging op de noordelijke hoek van de Korte Assenstraat en de Vleeshouwerstraat.

- de gaafheid

Winkelwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja