Banninkslaan 1, Deventer

Omschrijving

Koetshuis/dienstwoning opgetrokken in baksteen over één bouwlaag vanaf een T-vormige plattegrond onder een met Hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak. Het koetshuis vormt de liggende poot van de T, de dienstwoning met kleinere verdiepingshoogte en daardoor lager liggende nok de staande. Het pand staat op een uitgemetselde plint en heeft spekbanden van natuursteen.

Aan de noordzijde van het koetshuis bevindt zich de paardenstal. In de westgevel risaleert hier dan ook de gevel en heeft deze een dakkapel onder een steekkap met tuitgevel. In de geveltop een hooiluik met rondboog. Het segmentboogvormige fronton is van de top verwijderd, de staldeur is gemoderniseerd. In de stal vier ijzeren paardenboxen met klinkervloer en tegellambrizering. In de gevel voor het koetshuisdeel een dubbele inrit onder een korfboogvormig bovenlicht. Verder vier tweeruits stalvensters. In de kopgevel op het zuiden een dito stalvenster.

In de noordgevel van de dienstwoning de entree met bovenlicht, geflankeerd door T-vormige schuifvensters. In het dakschild een dakkapel onder steekkap met driehoekig fronton. De oostgevel heeft rechts een zesruits schuifvenster, links een tot venster veranderde toegangsdeur. In de zuidgevel rechts een schuifvenster, links een deur en een rond venster.

Koetshuis/dienstwoning van cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van het complex

- de gaafheid met name van de paardenstal.

510737
Het Bannink

Inleiding

LANDHUIS het Bannink is gebouwd in 1896 naar ontwerp van J.D. van Gantvoort in Neo-Renaissance stijl. Op het terrein staat een KOETSHUIS /DIENSTWONING in dezelfde stijl.

Rond het huis een landschappelijke tuinaanleg met waterpartij. Naar het huis voert een lange oprijlaan. Het landgoed beslaat zo'n 300 hectare land.

Het landhuis had oorspronkelijk op het noordwesten een om de hoek lopende veranda.

Waardering

Landhuis met koetshuis /dienstwoning in landschappelijke tuinaanleg van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de kwaliteit van het ontwerp

- de beeldbepalende ligging