Boterdiep Wz 38, Bedum

Omschrijving

KOETSHUIS op rechthoekige plattegrond, gedekt door een plat dak met kleine aanbouw aan de achterzijde. De gevels zijn opgemetseld van rode baksteen en hebben een trasraam van gesinterde donkerpaarse steen. Bakgoot op houten klossen. De vensters zijn horizontale zesruits segmentboogvensters met ijzeren kozijnen en roeden. In de oostgevel, voorgevel, een dubbele opgeklampte schuurdeur beëindigd door een rollaag, een opgeklampte deur beëindigd door een rollaag en een segmentboogvenster. In de zuid- en noordgevel twee segmentboogvensters. In de westgevel twee segmentboogvensters en een kleine aanbouw, gedekt door een lessenaarsdak van golfplaten, met twee segmentboogvensters.

Koetshuis van algemeen belang

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de functionele relatie met het andere onderdeel van het complex

510673

Inleiding

RENTENIERSWONING met vrijstaand KOETSHUIS in 1917 gebouwd in opdracht van hereboer D.C.W. Meijer, naar een ontwerp uit 1916 van de architecten W.D. Meijer uit Den Haag en J. Tilbusscher uit Bedum, die waarschijnlijk verantwoordelijk was voor het tekenwerk; aannemer S. Ubels & Zonen uit Bedum was belast met de uitvoering. De villa is opgetrokken in een stijl die kenmerken vertoont van het Rationalisme met Berlagiaanse elementen. Het pand was van ongeveer 1945 tot 1975 in gebruik als filiaal van de Amsterdamsche Bank en is hierna verbouwd tot woonhuis. Bij de rentenierswoning hoort een vrijstaande schuur die vroeger bestemd was voor koetsen en paarden.

Rentenierswoning met vrijstaand koetshuis van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een rentenierswoning uit de jaren tien van de 20ste eeuw op het Hogeland