Walfriduslaan 24, Bedum

Omschrijving

Dubbel SCHUURTJE op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in roodbruine baksteen op een trasraam van klinkers. Het zadeldak met sneldekpannen (niet origineel) heeft strakke windveren en een bakgoot op houten klossen. De twee identieke, spiegelbeeldige helften hebben elk een houten toegangsdeur, drie halve gietijzeren zesruits venster onder een getoogde strek en een klein roosvenster in de topgevel.

Schuurtje van algemeen belang

- vanwege de functionele relatie met de woningen

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur

510668

Inleiding

Complex van vier dubbele ARBEIDERSWONINGEN met SCHUURTJES gelegen rond een plein met in het midden vier kastanjebomen. De woningen maken deel uit van een ruim opgezet arbeiderswijkje dat tussen 1914 en 1925 volgebouwd is in opdracht van Bouwvereniging Bedum. Opvallend zijn de grote moestuinen waar de bewoners hun eigen groenten konden verbouwen. Het wijkje vormt de zuidelijke helft van een uitbreidingsplan, Nieuw-Bedum genaamd, dat voorzag in particuliere en sociale woningbouw. De hele wijk is tijdens het MIP aangewezen als een gebied met bijzondere waarden. Orienteringspunt in de wijk is de gereformeerde kerk van architect E. Reitsma. Het plein met de vier dubbele arbeiderswoningen ligt in de as van de kerk.

De dubbele woningen zijn omstreeks 1915 door architect K. Siekman uit Zuidhorn ontworpen in een bouwtrant met elementen van overgangsarchitectuur en het rationalisme. Ze wijken af van de andere woningen in de buurt door hun ligging en kalkzandstenen topgevels. In 1960 zijn ze iets uitgebreid aan de achterzijde om de wc die zich in het schuurtje bevond, binnenshuis te plaatsen. De verbouwing is uitgevoerd door de architecten K. Zevenberg en A. Wiersema uit Bedum. In 1978 vond een renovatie plaats door architect J. Veldkamp uit Bedum, waarbij de woningen een andere indeling kregen. Aan de achterzijde van de woningen staan dubbele schuurtjes.

Waardering

Complex bestaande uit vier dubbele arbeiderswoningen met bijbehorende schuurtjes, van algemeen belang

- als goed voorbeeld van sociale woningbouw uit de eerste decennia van deze eeuw op ruime kavels grond

- vanwege het opvallende materiaalgebruik

- als goede representant van het oeuvre van architect K. Siekman uit Zuidhorn

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele samenhang van de verschillende onderdelen en de rest van de wijk

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen

- vanwege de centrale en opvallende ligging rond een pleintje midden in de wijk.