Omschrijving

TOEGANGSHEK bij school bestaande uit twee in roodbruine baksteen opgetrokken hoofdpijlers met daartussenin twee beweegbare ijzeren hekken. De hoofdpijlers worden afdekt door een dekplaat opgebouwd uit rollagen van verschillende hoogte en aangesmeerd met cement. Bovenin de beweegbare hekken staat te lezen: "School met den Bijbel". De spijlen en regels van het hek zijn nieuw (oorspronkelijk zat er gaas tussen). Een replica van het hek staat voor de zij-ingang.

Toegangshek van algemeen belang

- vanwege de karakteristieke vormgeving met tekst in de stijl van de twintiger jaren

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid

- vanwege de functionele relatie met de school

- vanwege de markante ligging op een hoek

510661
.

Inleiding

Complex bestaande uit een SCHOOLGEBOUW met TOEGANGSHEK in 1920/21 gebouwd naar een ontwerp van architect J. Tilbusscher. De school die onderdak bood aan een gereformeerde lagere school en een ulo, verving de lagere school die toentertijd aan de overkant stond. Bij de oplevering waren er zeven lokalen beschikbaar voor het lager onderwijs en vier voor de ulo. Tegen de zin van de architect in werden de toiletten buiten het gebouw geplaatst. Waarschijnlijk werd omstreeks 1928 de linker zijvleugel verlengd met een iets uitspringend gedeelte in dezelfde stijl om onder andere de toiletten naar binnen te kunnen verplaatsen. In 1951 werd de ulo in een ander gebouw ondergebracht. Aan de zuidzijde kreeg het gebouw in 1982 een nieuwe aanbouw, bestaande uit een tussenlid met plat dak en een dwars daarop geplaatst rechthoekig pand onder een schilddak. Deze uitbreiding valt buiten de rijksbescherming. In 1990 vond er aan aanpassing plaats binnen het gebouw om de vraag naar meer lokalen op te lossen. De centrale trap in de hal werd in dezelfde stijl een verdieping hoger gemaakt en op zolder werden twee nieuwe lokalen gecreëerd, waarbij er voor de lichttoevoer een reeks nieuwe dakkapellen aan de achterzijde werd geplaatst. Tevens werd er een replica van het toegangshek gemaakt voor de zij-ingang en werden de ramen aan de achterzijde vervangen door ramen met geëtste roedenverdeling.

Het schoolgebouw dat is opgetrokken in een op het Rationalisme geënte stijl strekt zich uit langs de Schoolstraat en De Vlijt, terwijl de hoofdentree met toegangshek op de hoek van beide straten is gesitueerd. Aan de achterzijde bevindt zich het schoolplein met in het midden drie bomen met in een carré eromheen houten banken.

Complex van school met toegangshek van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een grote gereformeerde plattelandsschool uit 1920 waar twee onderwijsniveaus in onder waren gebracht

- vanwege de karakteristieke vormgeving van school en hek

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen