Burgemeester Stroinkstraat 320, Enschede

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE uit 1908 met aangebouwde SCHUUR naar een ontwerp van de timmerman H.C. Geerdink uit Usselo. Op deze plek stond voor die tijd een los hoes dat in 1908 in opdracht van J.K. Schukkert is verbouwd tot de huidige boerderij. De gevels van het woonhuisgedeelte zijn op bijzondere wijze gedecoreerd met wit gepleisterde sierbanden. Het sober uitgevoerde interieur van het woonhuisgedeelte van de boerderij verkeert in originele staat. De boerderij staat iets teruggerooid evenwijdig aan de Burg. Stroinckstraat met de voorgevel naar het oosten georiënteerd. De twee schuren ten noorden van de boerderij zijn zodanig verbouwd zijn dat ze voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn maar wel bepalend voor de kwaliteit van het erf. Aan de zuidkant van de boerderij ligt een gecombineerde sier- en moestuin, voor de boerderij een grote boomgaard.

Omschrijving

Grote boerderij van het hallehuistype met krimp en tegen de rechter zijgevel (N) van het bedrijfsgedeelte aangebouwde schuur onder met muldenpannen gedekte zadeldaken. Achter de krimp zijn de dakschilden boven het bedrijfsgedeelte van de boerderij verlengd. Op de nok twee schoorstenen. De gevels zijn boven een grijs geschilderde gepleisterde plint opgetrokken in bruine baksteen. De gevels van het woonhuisgedeelte zijn opgesierd met witte gepleisterde horizontale sierbanden, die in de geveltop van de voorgevel (O) overgaan in een soort klimmend keperboogfries.

De plint van de symmetrische voorgevel (O) is opgetrokken tot de waterlijst tussen de waterdorpels van de begane grondvensters. Aan weerszijden van de centrale entreepartij met opgeklampte deur aan elke kant twee T-vensters met achtruits bovenlichten onder wit gepleisterde met geometrische motieven versierde lateien. De drie roosvensters in de geveltop zijn opgenomen in de horizontale witte banden. In de nok een makelaar met trekbalk. De vensters en deuren in de zijgevels van het woonhuisgedeelte (N en Z) zijn identiek uitgevoerd als in de voorgevel. In de zijgevels van het bedrijfsgedeelte grote en kleine stalvensters en eenvoudige staldeuren. De voorgevel (O) van de aangebouwde schuur heeft een beschoten top. De oorspronkelijke baander in deze gevel is dicht gezet. De achtergevel (W) bestaat uit twee topgevels met beschoten geveltoppen. In de rechter topgevel een centrale baander tussen vensters met roedenverdeling en staldeuren onder rondbogen met witte sierstenen. Links de achtergevel van de aangebouwde schuur met lage baander onder segmentboog en kleine vensters met roedenverdeling onder rondbogen. Waardering

Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de eigentijdse vormgeving en de bijzondere ornamentiek van het woonhuisgedeelte

- de redelijke mate van gaafheid van het exterieur

- de gaafheid van het interieur van het woonhuisgedeelte

- de ensemblewaarde van het erf in samenhang met de tuin en de boomgaard

- de beeldbepalende situering langs de Burg. Stroinkstraat onder de rook van Enschede

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510622
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Burgemeester Stroinkstraat 320 7547 RJ Enschede Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AL 319 Lonneker
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1908 1908 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Geerdink, H.C. ; Overijssel aannemer / uitvoerder
Naar boven