U bent hier

Monument gemeente Enschede
In uw regio:

Enschede

152 rijksmonumenten

Enschede

Wie ruim zevenhonderd jaar geschiedenis optekent van Stad Enschede (de eerste stadslegger begon in het jaar 1300) ontwaart vanaf het allerprilste begin een bewogen geschiedenis. Het begon met de verwoesting van de Heerlijkheid Enschede in 1225, daarna volgde het inferno van 1570, de grote brand van 1750 en de fatale brand van 1862 die bijna niets overliet van de historische binnenstad. En in de Tweede Wereldoorlog sloegen geallieerde (!) bommen grote gaten in de stad. De laatste plaag, de vuurwerkexplosie in 2000 waarbij een complete woonwijk van de kaart werd geveegd, staat nog vers in ieder geheugen geprent.
 
Toch wist de ‘feniks’ Enschede telkens weer te herrijzen. Want in diezelfde geschiedenis groeide de stad uit tot een internationaal centrum van de handel en productie van textiel. Na het verdwijnen van deze industrie, die meer dan een eeuw lang letterlijk beeldbepalend was, wist Enschede in korte tijd op te klimmen tot een stad die inmiddels sterk is op het gebied van onderwijs, zorg, hightech-ondernemerschap en zakelijke dienstverlening. Vandaag de dag kan de bezoeker van Enschede vaststellen dat ook de laatste plaag de stad tot grote dadendrang en inspiratie heeft weten te brengen. De wederopbouw van Roombeek toont hoe Enschede zowel in functie als qua nieuwbouw kwaliteit weet toe te voegen. Daarbij wordt telkens rekening gehouden met de herinnering aan het cultuurhistorische erfgoed en met de instandhouding van het monumentale karakter.
 
In Enschede overheerst het beeld van de eigentijdse stad, zeker sinds de reconstructie van de binnenstad. Deze, net afgeronde bouwoperatie, leidde bijvoorbeeld tot een forse uitbreiding van het winkel- en voorzieningenaanbod, met nieuwe vestigingen van de Bijenkorf, Holland Casino en V&D.
 
Ook werd een flinke hoeveelheid hedendaagse architectuur van niveau toegevoegd. Hoge beeldbepalende gebouwen passen bij de tegenwoordige functie van Enschede als centrumstad van Oost-Nederland. Maar ze gedijen ook goed temidden van de relatief lage 19de en vroeg 20ste-eeuwse bebouwing en de ongeveer 275 objecten, die prijken op de gezamenlijke lijst van rijks- en gemeentelijke monumenten.
 
De monumenten van Enschede, maar ook stedenbouwkundige structuren, foto’s en archeologische schatten, herinneren aan een even rijk als roemrucht verleden. Al deze cultuurhistorische erfgoederen geven weer hoe de stad Enschede zich door de tijd heen ontwikkelde. De laatste jaren gaat de gemeente Enschede daar nog bewuster mee om. Want een goede inpassing van het nieuwe in het oude, of een goed gebruik van oude gebouwen voor nieuwe functies, biedt balans en reflectie aan een groeiende, levendige stad.

Contactgegevens

Gemeente Enschede
Postbus 20
7500 AA  Enschede