Beckumerstraat 51, Enschede

Omschrijving

Klein VEESCHUURTJE met een in roodbruine baksteen gemetseld gedeelte en een houten deel onder zadeldak met pannen. In de zijgevels lage staldeurtjes.

Waardering Klein veeschuurtje van belang vanwege:

- de redelijke mate van gaafheid

- de ensemblewaarde als onderdeel van het erf

510572
De Mans

Inleiding

Het boerderijcomplex "De Mans" bestaat uit een grote BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE, een grote SCHUUR en een klein VEESCHUURTJE. De boerderij dateert in oorsprong uit 1789 maar is in 1860 (bedrijfsgedeelte) en in 1914 (woonhuisgedeelte) verbouwd. Het woonhuisgedeelte met rijk gedecoreerde gevels is tijdens de verbouwing aanmerkelijk vergroot om plaats te bieden aan twee gezinnen. Het kleine veeschuurtje en de bijschuur dateren ook uit omstreeks 1914. Het boerderijcomplex ligt binnen de bebouwde kom van het dorp Boekelo met de achtergevel (N) aan de Beckumerstraat. De schuur staat ten noordwesten van de boerderij evenwijdig aan dezelfde straat. Het kleine veeschuurtje staat naast de westgevel van de boerderij. Hoewel het boerderijcomplex is omringd door nieuwbouw, is het erf redelijk bewaard gebleven. Voor de boerderij is een kleine siertuin aangelegd.

Waardering Complex van boerderij met bijgebouwen van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de rijke detaillering van het woonhuisgedeelte

- de bijzondere typologie van de boerderij met het uitgebouwde woonhuisgedeelte