Groenevecht, Breukelen

HOOFDGEBOUW (Groenevecht). Wit gepleisterd blokvormig hoofdgebouw op T-vormige grondslag gelegen op een geheel omgracht terrein. Het voorhuis met gekorniste kroonlijst is twee bouwlagen hoog, staande op natuurstenen plint onder een met Tuile du Nord pannen gedekt afgeplat schilddak. Haaks daartegen het achterhuis van één bouwlaag onder een hoog opgaand met pannen gedekt zadeldak. Tegen de achterzijde een samengestelde aanbouw onder plat dak uit de twintigste eeuw bestaande uit een serre (begin van deze eeuw), een tuinkamer en een garage (1972). De symmetrisch ingedeelde voorgevel van vijf vensterassen breed is opgebouwd uit een dubbele glazen tuindeur onder een halfrond bovenlicht met perisiennes op de begane grond en een T-venster met afgeronde bovenhoeken en perisiennes op de étage. De geblokte hoeklisenen en de geprofileerde venster- en deuromlijstingen in Empire-stijl zijn geel geverfd. In de iets risalerende middenpartij de voormalige toegangsdeur aan een twee-tredige natuurstenen stoep, daarboven een balkon met smeedijzeren sierhekwerk tussen stenen pijlers. Onder een luifel de balkondeuren. Centraal een dakkapel bestaande uit twee gekoppelde rondboog vensters met klauwstukken bekroond door een windijzer. De twee-assige zijgevels (noord en zuid) hebben gelijkvormige vensters als in de voorgevel, alleen zonder luiken. In de noordgevel van het achterhuis de toegangsdeur waarvoor een drie-tredige hardstenen trap met links daarvan twee vensters met halfrond bovenlicht. In het dakschild een drielichts dakkapel en een gemetselde schoorsteen. De zuidgevel van het achterhuis kent twee vensters met halfronde bovenlichten. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de negentiende-eeuwse stucplafonds, de achttiende-eeuwse trap met houtsnijwerk en de zeventiende-eeuwse betegeling van de kelder.

HOOFDGEBOUW van algemeen belang:

- vanwege het in oorsprong 17de-eeuwse hoofdgebouw, waarvan het exterieur thans gekenmerkt wordt door de 19de-eeuwse Empirestijl;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische aanleg;

510518
Groenevecht

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TUINMANSWONING (3), BOERDERIJ MET ZOMERHUIS (4), TOEGANGSHEKKEN (5,6), twee BRUGGEN (7,8), DUIKER (9). Nabij de dorpskern van Breukelen op de oostelijke oeverwal van de rivier de Vecht gelegen buitenplaats Groenevecht, gesitueerd op een trapeziumvormig perceel dat zich over een breedte van ca. 250 meter langs de Vecht uitstrekt. Onder het beheer van David Rutgers werd in de derde kwart van de zeventiende eeuw het huis Groenevecht gebouwd, waarna het tot 1787 in het bezit van dit geslacht bleef. Een prent van Daniel Stoopendaal uit 1719 toont een blokvormig huis bestaande uit een voorhuis en een haaks tegen de achtergevel geplaatst achterhuis. Het huis is gesitueerd op een geheel omgracht terrein, dat een onderdeel is van de trapeziumvormige kavelstructuur. De formele aanleg werd bepaald door de rechte waterlopen, waaronder een 'grand canal' op de as van het huis, die thans niet meer aanwezig is. In het begin van de negentiende eeuw werd het exterieur van het huis naar de toen geldende mode in Empire-stijl aangepast. Het park kreeg een aanleg in landschapsstijl, zoals te zien is op de gravure van P.J. Lutgers (1836).

Voor de bescherming van de historische buitenplaats Groenvecht zijn van ondergeschikt belang:

- de tuinmanswoning ('t Praethuys);

- de stalhouderij;

- de houten schuur in de boomgaard (1985);

- de bijgebouwen van de boerderij;

- de moderne bruggen.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. Aan de voorzijde wordt de grens gevormd door het Zandpad langs de Vecht. De zuidzijde grenst aan Queekhoven (grenssloot) en de noordzijde aan het weiland bij de boerderij. Aan de achterzijde loopt de grens om de parkaanleg heen met een uitsparing van de zichtas (in het verlengde van de zgn. Veelaan).

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS GROENEVECHT is van algemeen cultuur, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege het gaaf bewaard gebleven vroeg-19de-eeuwse exterieur van het hoofdgebouw;

- vanwege de 17de-eeuwse grachtenstructuur;