Bronkhorsterweg 16, Brummen

(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) STALGEBOUW MET WONING. Ten zuidwesten van het hoofdgebouw staat een op rechthoekige grondslag gebouwde stal uit 1857 (zie gevelsteen) onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt afgewolfd zadeldak met gesneden windveren. De voor-, en achtergevel kennen de traditionele baanderdeur indeling, hoewel de indeling van de achtergevel door het aanbrengen van twee moderne vensters op de verdieping is verstoord. Thans is de zolder van de stal geschikt gemaakt als logeerwoning. Tegen de zuidelijke zijgevel is een blokvormige woonhuis van latere datum gebouwd. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken witgepleisterde huis bestaat uit twee bouwlagen onder een plat dak. De gevels kennen een regelmatige vensterindeling met perisiennes. In de zuidwestgevel bevindt zich de toegangsdeur met bovenlicht in een portaal.

Waardering STALGEBOUW MET WONING van algemeen belang:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

510326
Spaensweerd
Complexomschrijving

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), STALGEBOUW MET WONING (3), twee TOEGANGSHEKKEN (4), KOUDE BAK (5). Ten oosten van de oude dorpskern van Brummen is de buitenplaats Spaensweerd gelegen op een oeverwal in de uiterwaarden van de IJssel. In de zeventiende eeuw was er sprake van 'Den Kleynen Spaensweert', waarvan alleen de kern in het huidige huis bewaard is gebleven. In 1835 werd het huis verbouwd en kreeg het een neo-classicistisch aanzien. Vermoedelijk werd in deze tijd een eenvoudige aanleg in landschapsstijl gerealiseerd. Een beschrijving van de aanleg staat in een advertentie uit 1871: 'sierlijk aangelegd terrein, wandelingen, vijver, bosch en opgaande bomen'. De aanleg wordt thans bepaald door de gebogen oprijlaan, het parkbos met ovale vijver aan de noordzijde en het rondgaande pad achter het huis. De buitenplaats wordt omsloten door hoog geboomte. Door de aanleg van de rijksweg Arnhem - Zutphen (1979) en door de bouw van een woonwijk is de duidelijke visuele relatie tussen het dorp en de buitenplaats door middel van een zichtas op de kerktoren verdwenen.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. De omgrenzing wordt aan de noordoostzijde door de Bronkhorsterweg bepaald, bij de overige zijden wordt de grens met het omringende weiland door de beplanting gevormd (meidoornhaag zuidoost, beukenhaag en jonge beplanting noordwest en zuidwest).

Waardering De HISTORISCHE BUITENPLAATS SPAENSWEERD is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege het in oorsprong 17de-eeuwse hoofdgebouw dat in de eerste helft van de 19de-eeuw in neo-classicistische stijl is herbouwd;

- vanwege de eenvoudige aanleg in landschapsstijl uit de 19de-eeuw, waarin enkele neo-formele elementen uit het begin van de 20ste-eeuw te herkennen zijn;

- vanwege de historische en beeldbepalende ligging als vertikaal groenelement in het weidelandschap;

- vanwege de visuele samenhang tussen de complexonderdelen.

Tuinmanswoning(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Bronkhorsterweg 16 6971 JA Brummen Ja
G 5213 Brummen