Doctor van Noortstraat 88, Leidschendam

Inleiding

Ter linkerzijde van de St.-Laurentiuskerk gesitueerde PASTORIE daterend uit 1871-1873 naar ontwerp van E.J. Margry in neo-renaissancistische bouwstijl.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken pastorie op hardstenen plint bestaande uit een begane grond, verdieping en een kapverdieping op nagenoeg vierkante grondslag onder twee gekoppelde door maasleien gedekte zadeldaken met kleine steekkap boven de middenrisaliet van de voorgevel. Symmetrisch ingedeelde voorgevel ter breedte van drie traveeën met een risalerende middentravee, bekroond door tuitgevel, waar zich de hoofdingang bevindt. De gevels worden geleed door enkele en samengestelde tweeledige schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten onder een decoratieve segmentboog en verlevendigd door siermetselwerk, met kleine rondbooglisenen in de tuitgevel, en gepleisterde speklagen, hardstenen cordonlijsten, lekdorpels en kraagstenen. Rondboogentree, geflankeerd door slanke zuiltjes, met siermetselwerk waarin dubbele houten paneeldeur met bovenlicht is opgenomen. Rechts in de voorgevel een klein keldervenster. De achtergevel en de zijgevels, die voorzien zijn van tuitgevels, zijn eenvoudiger, maar in stijl uitgevoerd. Achtergevel van eenlaags aanbouw gewijzigd. Het inwendige van de pastorie verkeert nagenoeg in de oorspronkelijke staat met onder meer een hal met marmeren vloer.

Waardering

Pastorie uit 1871-1873 van architect E.J. Margry is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarden alsmede de ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het kerkelijk complex. Voorts heeft de pastorie situationele waarde wegens de beeldbepalende ligging in de kern van Stompwijk.

Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, begin 1900.

510316
Laurentius

Inleiding

KERKELIJK COMPLEX, bestaande uit de R.K. LAURENTIUSKERK en bijbehorende PASTORIE, gebouwd in de periode 1871-1873 in neo-gothische stijl naar ontwerp van de Rotterdamse architect E.J. Margry. De kerk en pastorie zijn teruggelegen en diagonaal gesitueerd ten opzichte van de Van Noortstraat in de kern van Stompwijk. Voor de kerk en pastorie ligt een groot plein. Ter rechterzijde van de kerk ligt een kleine begraafplaats deels omgeven door leilinden. Achter de pastorie en kerk een diepe tuin met hoge bomen en slingerende waterpartij.

Omschrijving

Kerkelijk complex op L-vormige grondslag bestaande uit een basilicale kruiskerk met naastgelegen pastorie die door een smal lid verbonden is met de kerk. Kerkgebouw met hoge toren in neo-gothische stijl uitgevoerd in bruine baksteen en natuursteen, toegepast voor onder meer de grote roosvensters in het transept. Symmetrisch opgezette pastorie in neo-renaissancestijl uitgevoerd in baksteen en geaccentueerd door gele bakstenen en gepleisterde speklagen. Zie voor de omschrijving van de kerk het complexonderdeel met monumentnummer 510315; zie voor de omschrijving van de pastorie het complexonderdeel met monumentnummer 510316.

Waardering

Het kerkelijk complex uit 1871-1873 van architect E.J. Margry van kerk en pastorie met gaaf bewaard interieur en interieuronderdelen is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarden als gaaf bewaard voorbeeld van in neo-gothische stijl uitgevoerd R.K.-dorpskerk. Voorts heeft het complex situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging in de kern van het dorp Stompwijk.

Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Doctor van Noortstraat 88 2266 HA Leidschendam Ja