Inleiding

Dit houten tuinhuis is in 1919 naar ontwerp van bouwkundige M.J. Boot gebouwd door de NV Nederlandse Meubelindustrie Van Dijk en Co., samen met de ervoor gelegen houten villa. Het was oorspronkelijk bedoeld als verkoopvoorbeeld en entourage voor houten tuinmeubelen van de genoemde firma. De rijksbescherming is alleen van toepassing op het tuinhuis.

Omschrijving

Op een wigvormig perceel tussen de Acacialaan en Dalweg gelegen TUINHUIS van één bouwlaag op een van oorsprong T-vormige plattegrond, dat sinds 1951 door een in stijl uitgevoerde uitbreiding aan de noordzijde een min of meer rechthoekige plattegrond heeft gekregen onder haaks op elkaar staande zadeldaken, waarvan de met riet gedekte dakschilden oversteken. Alle gevelzijden zijn opgebouwd uit verticaal aangebrachte messing- en groef planken. Deze zijn met geteerde berkenhouten stammetjes bedekt, die zich naar boven toe als een boom vertakken. De voorgevel aan de zuidzijde heeft een veranda onder een zadeldak dat op de hoeken gesteund wordt door ronde, houten pijlers. De top onder het zadeldak was oorspronkelijk opgevuld met houten berkenstammetjes, maar deze zijn eertijds verwijderd. De veranda is via een dubbele deur met zijlichten te betreden. Alle ramen hebben hier een diagonale roedenindeling.

De huidige achtergevel, stammend uit 1951, bestaat uit een topgevel, waarin de hoofdingang is geplaatst. In de nok bevindt zich een klein klapraam. De rechter zijgevel heeft een topgevel, waarin een dubbel draaivenster met diagonale roedenindeling is gezet. In de top bevindt zich een klein venster met diagonale roedenindeling. Links van de topgevel is een iets teruggelegen zesruitsvenster, dat als windscherm dient voor de veranda. Rechts van de topgevel is de uitbreiding van 1951 aangebouwd. Deze heeft een zadeldak, waarvan de nok haaks staat op het dak van de hiervoor omschreven gevel. In deze uitbreiding bevindt zich een dubbel draaivenster met diagonale roedenindeling, die in de oorspronkelijke achtergevel (noordzijde) van voor de uitbreiding heeft gezeten.

De linker zijgevel is vrijwel conform de hierboven beschreven rechter zijgevel.

De plattegrondindeling bestaat uit een keuken met toilet in de uitbouw van 1951, van waaruit een korte gang langs de oostgevel naar de woonkamer loopt. In de gang is een steile trap naar de zolderverdieping die thans als slaapruimte gebruikt wordt.

Waardering

Het houten tuinhuis is van cultuurhistorische waarde vanwege de vroegere functie als verkooppunt van houten tuinmeubelen van een lokale fabriek. Van architectuurhistorisch belang vanwege opmerkelijke architectuur onder meer vormgegeven door middel van boomstammetjes op de gevels en als voorbeeld van een zeldzaam bouwtype. Ook van ensemblewaarde als onderdeel van een vroeg twintigste-eeuwse villawijk in Zeist.

Tuinhuis Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Zeist in tuin achter woonhuis, Lyceumkwartier Ja