't Kerckebosch, Zeist

Omschrijving complexonderdeel 2

Het aan de Arnhemse bovenweg gelegen KOETSHUIS is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt één bouwlaag onder een mansardedak, gedekt met blauwe kruispannen, met de nok evenwijdig aan de Arnhemse Bovenweg.

De voorgevel of westgevel is gemetseld in kruisverband uit hergebruikte stenen. De gebruikte bakstenen in kloostermoppenformaat schijnen afkomstig te zijn van het afgebroken zestiende eeuwse kasteel Vredenburg te Utrecht. De voorgevel is symmetrisch van opzet en indeling en gemetseld in de vorm van een klokgevel met in- en uitzwenkende top. De middenpartij en de vleugels worden gescheiden door geblokte lisenen. De top wordt bekroond door bollen en leeuwen uitgevoerd in hardsteen. In het midden op de begane grond bevinden zich twee getoogde dubbele houten staldeuren voorzien van panelen en staande ovalen vensters met een roedenverdeling. De profielomlijstingen naast de deuren zijn voorzien van natuurstenen blokken. Erboven op de verdieping bevinden zich twee kruiskozijnen met ruitvormige glas-in-lood bovenlichten. Ertussen bevinden zich een lantaarn, een cartouche en twee muurankers. In de top van de gevel is een gevelsteen ingemetseld met de voorstelling van de apostel Marcus. Ter weerszijden van de lisenen bevinden zich deuren, die iets kleiner zijn dan de middelste twee.

Waardering complexonderdeel 2

Het koetshuis behorend bij landhuis 't Kerckebosch is architectonische waarde als gaaf voorbeeld van een koetshuis in historiserende stijl met bewaard gebleven ornamentiek, voorts is het koetshuis van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een de individualistische opvattingen van de opdrachtgever, jonkheer De Geer. De ensemblewaarde ligt in de combinatie met het eveneens beschermenswaardige hoofdgebouw `t Kerckebosch' en de bosrijke omgeving.

510242
`t Kerckebosch

Inleiding complex

In historiserende trant opgetrokken buitenplaats, voorheen bestaande uit een landhuis, koetshuis en oranjerie. Dit laatste object is inmiddels niet meer aanwezig. Op een deel van het terrein is in de jaren 1970 en 1980 nieuwbouw gepleegd. Het landhuis werd tussen 1911 tot 1937 in imitatie kasteeltrant opgetrokken door bouwkundige G. Lagerweij uit Zeist in opdracht van jonkheer Egbert Lintelo De Geer. Deze leefde van 1869 tot 1945 en was verzamelaar van grote antieke objecten, die in het gebouw verwerkt zijn. De kasteeltoren aan de westgevel is een toevoeging uit 1917, de noordgevel is gewijzigd in 1927 en in 1937 werd het renaissancepoortje aan de oostgevel toegevoegd. In 1947 kreeg de woning een hotelbestemming. De aanbouw in aangepaste stijl uit 1974, gelegen aan de noordzijde van het pand, valt buiten de bescherming. De bescherming omvat het hoofdgebouw inclusief het interieur op de begane grond en de hal op de verdieping.@Het koetshuis uit 1911 werd in historiserende stijl opgetrokken.

Omschrijving complex

De op een hoekperceel aan de Arnhemse bovenweg en de Oranje Nassaulaan gelegen BUITENPLAATS 't Kerckebosch omvat de volgende objecten: 1. het landhuis (ZT 032) 2. het koetshuis (ZT 032a) De open gebleven ruimten om deze objecten, zoals de tuin, zijn van belang doch vallen buiten de bescherming.

Waardering complex

Het complex 't Kerckebosch is van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de romantische vormwil van jonkheer De Geer, die zijn buitenplaats als een historiserend complex heeft gecreëerd. Het complex is van ensemblewaarde vanwege de relatie tussen het hoofdgebouw en het koetshuis.

Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Arnhemse Bovenweg 31 B 3708 AA Zeist Kerckebosch Ja