Prins Hendrikoord, Den Dolder

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving complexonderdeel 2

Vrijstaande TUINMANSWONING van twee bouwlagen (hoofdvolume) en één bouwlaag (aanbouw linkerzijde) op stenen plint en rechthoekige plattegrond onder een met bitumen gedekt zadeldak, waarvan de dakschilden oversteken. De gevels zijn geconstrueerd uit houten gesneden stijlen en regels. De velden zijn opgevuld met verticale kraaldelen in de smalle velden of met diagonale kraaldelen in de grotere velden naast de vensters. Direct boven de vensters in de eerste bouwlaag zijn velden met stijlen in kruisvorm aangebracht. De velden boven deze rij zijn met eenvoudige, verticaal aangebrachte messing-en-groef planken opgevuld, waarop vervolgens een rechthoekige geprofileerde lijst is gezet. Deze oplossing is ook toegepast in de meeste velden in de tweede bouwlaag.

De voorgevel aan de zuidzijde heeft een symmetrische indeling van drie vensterassen met een in het midden geplaatste stolpdeur die geflankeerd wordt door een venster waarvan de middenstijl is verwijderd. In de verdieping bevinden zich drie gekoppelde vensters met draairamen. Links van het hoofdvolume is een kleine aanbouw gezet waarin de hoofdingang met een nieuwe deur is geplaatst. De achtergevel heeft rechts de genoemde aanbouw, waarin een nieuw groot venster en twee smalle vensters. De achtergevel van het hoofdvolume kenmerkt zich door een extra bepleisterde kelderverdieping -thans garage-, waarin een dubbele deur en twee liggende vensters zijn geplaatst. In de eerste bouwlaag bevinden zich twee, vermoedelijk later gewijzigde vensters (de middenstijl ontbreekt). In de verdieping zijn twee gekoppelde vensters geplaatst. De niet oorspronkelijke onderdelen vallen buiten de bescherming.

De topgevel van de aanbouw in de rechterzijgel is in de top verrijkt met ajourwerk. Het grote venster links is een latere verandering.

De linkerzijgevel is wat de detaillering betreft conform de andere gevels. De top is verrijkt met ajourwerk.

Waardering complexonderdeel 2

De tuinmanswoning is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege bouwtype en detaillering alsmede van ensemble waarde als historisch onderdeel van de voormalige buitenplaats Prins Hendriksoord.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510213
Complexnaam
Prins Hendriksoord
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding complex

Het oorspronkelijke Prins Hendriksoord werd door prins Hendrik in 1871 gesticht. Hij liet door architect L.H. Eberson een landhuis van bescheiden omvang bouwen voor zijn rentmeester J.L. Inckel. Gelijktijdig werd door J. Copijn het omliggende terrein in een landschapspark ingericht. Na de dood van Hendrik in 1879 kwam Prins Hendriksoord in handen van de Baarnsche Bouwterrein Maatschappij uit Amsterdam. Deze bouwmaatschappij had reeds 100 hectare domeingronden in bezit gekregen waaronder het terrein van het huidige villagebied Prins Hendrikpark in Baarn. Het vennootschapbestuur bestond bij de oprichting ondermeer uit de Amsterdammers A.A.H. Boissevain, jhr P. Hartsen en mr M.C. van Hall. Eerstgenoemde kocht in 1883 het Prins Hendriksoord. Hij liet het huis diverse malen uitbreiden en aanpassen. Vermoedelijk tussen 1906 en 1915 werd ook het landschapspark veranderd. De twee aparte vijvers in het park werd met elkaar verbonden en verlengd. Er kwam een tweede ijzeren brug over de vijver van waaruit een zichtas op het huis liep. Deze zichtas is nog ongeschonden. Vermoedelijk is H. Copijn verantwoordelijk geweest voor alle aanpassingen in het park. Copijn was door bovengenoemde maatschappij ingehuurd het Prins Hendrikpark in Baarn in te richten, waar Boissevain als bestuurslid bij betrokken was geweest. Voorts kreeg de tuinarchitect D.F. Tersteeg de opdracht een deel van het park ten zuidwesten van het hoofdgebouw in te richten als geometrische tuin. Deze tuin is thans onderdeel van het landgoed Vijverhof.

Omschrijving complex

Het complex van Prins Hendriksoord wordt omgrensd door de Soestdijkerweg in het zuidoosten tot aan de kruising met de Maartensdijkseweg. Vervolgens loopt de begrenzing langs de Maartensdijkseweg in zuidwestelijke richting tot aan de onverharde weg. De begrenzing volgt deze weg aan de oostzijde in zuidelijke richting tot aan de Soestdijkerweg. Binnen deze begrenzing vallen de volgende kadastrale percelen (sectie A): 3392, 3393, 3435, 3389, 3388, 2848.

Het complex bestaat uit de buitenplaats Prins Hendriksoord en het landgoed Vijverhof. Het terrein van laatstgenoemde behoorde van oorsprong bij de buitenplaats Prins Hendriksoord dat in 1926 werd opgedeeld in drie stukken. Het derde stuk, dat van de Ernst Sillem Hoeve, valt buiten de bescherming.

Binnen de hierboven vastgestelde begrenzing vallen de volgende objecten: 1. het oorspronkelijke volume van het landhuis Prins Hendriksoord zoals dat door Eberson in 1871 ontworpen is (ZT418) 2. de tuinmanswoning in vakwerkstijl (ZT418A) 3. de gietijzeren brug stammend uit de eerste aanleg (ZT418B) 4. de eerste en tweede aanleg van het landschapspark, thans over twee eigenaren verdeeld, naar ontwerp van J. Copijn (1871) en vermoedelijk door H. Copijn (1906-1926) veranderd (ZT418C) 5. een nieuw-architectonische tuin naar ontwerp van D.F. Tersteeg (ZT418D) 6. de ijzeren brug stammend uit de tweede aanleg (ZT418E).

Waardering complex

Het complex Prins Hendriksoord is van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde met name wegens het landschappelijk aangelegde park van J. Copijn en de oud-Hollandse tuin van J.D. Tersteeg alsmede het bijgebouw in vakwerkstijl en de twee ijzeren bruggen over de slingervijver. Ook van ensemblewaarde in relatie met het tegenoverliggende Ewijckshoeve.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Bijgebouw Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Soestdijkerweg 17 3734 MG Den Dolder rechts van het landhuis BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 2848 Zeist
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1883 1885 vervaardiging
Naar boven