Bergweg 21, Zeist

Omschrijving complexonderdeel 4

In neoclassicistische trant uitgevoerd GRAFMONUMENT op de eerste algemene begraafplaats te Zeist, gelegen in vak A15a-b. Het betreft het graf van jhr. Ernest Willem Nicolaas de Pesters, ritmeester der huzaren (1840-1878). Het graf is gesitueerd als afsluitend onderdeel van het middenpad van de formele aanleg. Links van dit graf liggen de grafkelders, rechts loopt een pad naar de achter dit graf gelegen landschappelijke aanleg.

Het graf is afgedekt met een hardstenen zerk, waarop de namen van de begravenen zijn vermeld. Aan het hoofdeinde staat een postament met een afgebroken zuil als symbool voor het afgebroken leven. Op de voorzijde van het postament is in reliëf het familiewapen aangebracht, de zuil is bewerkt met een reliëf van takken die door een strik bij elkaar gebonden zijn. Het geheel is omgeven door een smeedijzeren hekwerk en is overwoekerd door klimopstruiken.

Waardering complexonderdeel 4

Het grafmonument behorend bij de eerste algemene Zeister begraafplaats is van cultuurhistorische waarde als bijzonder voorbeeld van de negentiende eeuwse funaraire cultuur alsmede vanwege de ensemblewaarde binnen de aanleg van het complex.

510199
Begraafplaats Bergweg

Inleiding complex

Eerste algemene begraafplaats, gelegen aan de Bergweg te Zeist. In 1825 is bij Koninklijk besluit bepaald dat begraven in kerken en binnen de bebouwde kom werd verboden. De algemene begraafplaats is in 1829 aangelegd buiten de toenmalige bebouwde kom. De aannemer was Jan Vermeulen uit Zeist. De eerste begravene was Pieter Stoop op 18 januari 1830. In 1879-1880 is het terrein uitgebreid na een grondschenking van de weduwe van burgemeester Van Bern. In 1890 is het achterste gedeelte van de begraafplaats in landschappelijke stijl aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect H. Copijn uit Groenekan.

Nadat in 1917 aan de Woudenbergseweg een nieuwe begraafplaats in gebruik genomen werd, bleef men nog slechts incidenteel begraven op de oude begraafplaats. Op 1 december 1965 is de begraafplaats aan de Bergweg gesloten.

Omschrijving complex

Het complex wordt begrensd door de Bergweg in het oosten, de Van Reenenweg in het noorden, de bebouwing waarbinnen de volgende onderdelen vallen:

1. de parkaanleg (ZT046a) 2. het poortgebouw (ZT046b) 3. het grafmonument van Anna Sikkinghe (46c) 4. het grafmonument van E.W.N. de Pesters (46d) 5. het familiegraf van Albert Voombergh (46e) 6. het grafmonument van de familie Pijper (46f)

Waardering complex

De eerste algemene begraafplaats te Zeist uit 1829-1830 is van cultuurhistorisch belang vanwege het in neoclassicistische trant opgetrokken poortgebouw voorzien van rijke doodssymboliek, vanwege de formele en landschappelijke aanleg, de beplanting alsmede de aanwezigheid van diverse architectonisch en cultuurhistorisch waardevolle grafmonumenten van adellijke families en Zeister burgemeesters. De begraafplaats is gaaf bewaard gebleven en heeft haar negentiende eeuwse karakter volledig behouden en kent een hoge ensemblewaarde binnen de huidige bebouwde kom van Zeist.

Graf Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Bergweg 21 3701 JJ Zeist BY Ja