Vondel's Landleeuw, Abbenes

Inleiding

WOONHUIS MET STAARTSTUK T.B.V. STALLEN, behorend bij het boerderijcomplex van de hofboerderij "Vondel's Landleeuw". Het lange gebouw is west-oostgericht en bevindt zich ten noorden van de binnenhof, waarbij het woonhuis zich aan de straatzijde (west) bevindt en het staartstuk daarachter ligt (oostelijk).

Omschrijving

Woonhuis met stallen, gebouwd op rechthoekig grondplan onder zadeldaken met noklijn loodrecht op de Hoofdweg. Het woonhuis heeft een hoogte van twee bouwlagen, het staartstuk een hoogte van één bouwlaag. Het woonhuis heeft rechthoekige houten vensters met keramische dorpeltegels en rechthoekige houten deuren. De vensters op de begane grond hebben glas-in-loodbovenlichten.

De voorgevel van het woonhuis (W) heeft een breedte van twee vensterassen. Op de begane grond bevat de linkeras een kruiskozijn, de rechteras bevat een dubbele terrasdeur geflankeerd door vensters. Op de eerste verdieping bevatten beide vensterassen vier draairamen. Boven deze vensters is de naam "VONDEL'S LANDLEEUW" aangebracht. In de nok bevindt zich een klein ruitvormig venster.

De rechterzijgevel (Z) heeft een rechthoekige uitbouw onder ingestoken schilddak. Op de begane grond heeft de uitbouw grote vensters en twee openslaande deuren, op de eerste verdieping bevindt zich een balkon met bakstenen borstwering en houten hoekpijlers die het dak dragen. Op de nokhoek staat een keramische piron. Voorts bevat de rechterzijgevel een deur met zij- en bovenlichten en enkele rechthoekige vensters.

De linkerzijgevel (N) bevat enkele vensters.

Het staartstuk heeft een rechthoekig grondplan. De noklijn wordt doorsneden door drie zinken ventilatieschoorstenen. De vensters hebben rechthoekige metalen, houten en betonnen stalramen en rechthoekige opgeklampte deuren met tweeruits-bovenlichten. Aan de lange noord- en zuidzijde is de gevel op twee plaatsen hoger opgetrokken ten behoeve van een dubbele openslaande hooideur. Deze geveldelen worden afgesloten door een ingestoken schildeind met keramische nokpiron.

Waardering

Het woonhuis met staartstuk is van algemeen belang als kenmerkend en historisch-functioneel onderdeel van de hofboerderij "Vondel's Landleeuw".

510057
Vondel's Landleeuw

Inleiding

HOFBOERDERIJ "Vondel's Landleeuw", gelegen aan de oostzijde van de Hoofdweg te Abbenes in de Haarlemmermeerpolder. Het boerderijcomplex, bestaande uit een woonhuis met staartstuk ten behoeve van stallen, een landbouwschuur, een wagenschuur en een toegangshek, werd gebouwd in het interbellum omstreeks 1935 ter vervanging van een afgebrande boerderij. De boerderij is opgetrokken in een traditionalistische bouwtrant en typeert zich door een U-vormige opzet om een hof. Een dergelijk grootschalige opzet is kenmerkend voor veel agrarische bedrijven uit de periode 1850-1940 in de Haarlemmermeerpolder.

Omschrijving

Boerderijcomplex in traditionalistische baksteenbouw, bestaande uit een woonhuis met stallen, graanschuur, wagenschuur en toegangshek. De gebouwen zijn gegroepeerd in een U-vorm rondom een centrale hof. Alle gebouwen zijn opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in kettingverband boven een plint met rollaag en worden afgesloten door daken met houten bakgoten en gedekt met rode Hollandse pannen. In het muurwerk zijn op diverse plaatsen de schieters van staafankers zichtbaar.

Waardering

De hofboerderij "Vondel's Landleeuw" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven en inmiddels zeldzaam geworden voorbeeld van agrarische bouwkunst in Noord-Holland, in het bijzonder in de Haarlemmermeerpolder. De boerderij is gebouwd in een voor de jaren '30 van de 20ste eeuw karakteristieke traditionalistische bouwtrant en heeft typologische waarde wegens de U-vormige hofopzet, en is vanwege zijn royale uitvoering kenmerkend voor de ontwikkeling van deze grootschalige droogmakerij in de periode 1850-1940.

Hoofdweg 1666 2157 NB Abbenes Ja
AO 570 Haarlemmermeer