Grote Sloot 256, Schagerbrug

Inleiding

Vrijstaande voormalige ARBEIDERSWONING, behorend bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". De in ambachtelijk-traditionele bouwtrant uigevoerde arbeiderswoning ligt circa 150 meter ten noorden van het weeshuis, ten oosten van de Grote Sloot. Het pand is ietwat teruggelegen ten opzichte van de weg en wordt daarvan gescheiden door een afwateringsslootje. De arbeiderswoning werd omstreeks 1910 gebouwd.

N.B. De aanbouw aan de achterzijde van de woning valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde arbeiderswoning, bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met zwarte Friese golfpannen. De noklijn loopt evenwijdig aan de Grote Sloot. Op de nok staat een vierkanten bakstenen schoorsteen.

Het pand is opgetrokken in bruine baksteen boven een uitgemetselde plint.

Op verschillende plaatsen in de kopgevels zijn sierankers zichtbaar. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen een rechthoekig houten schuifvenster met drieruits-bovenlicht en houten lekdorpel.

De voorgevel (W) heeft drie vensterassen. Ter hoogte van de onder-, bovendorpels en middenkalf van de vensters is een speklaag in rode baksteen aangebracht. De gevel wordt afgesloten door een houten bakgoot op houten consoles.

De rechterzijgevel (Z) bevat op de begane grond één vensteras. In de topgevel is een rechthoekig houten draaivenster aangebracht. De kopgevel wordt afgsloten door een dakoverstek met windveren.

De achtergevel (O) bevat één nog oorspronkelijk venster. De gevel wordt afgesloten door een houten bakgoot op consoles.

De linkerzijgevel (N) heeft een opbouw en indeling vergelijkbaar met de rechterzijgevel. De vensteras op de begane grond bevat echter een smal houten schuifvenster.

Waardering

De vroeg-20ste-eeuwse, eenvoudige arbeiderswoning is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het weeshuiscomplex "Huize van Strijen".

510004
Weeshuiscomplex

Inleiding

WEESHUISCOMPLEX "Huize van Strijen", gelegen in het buitengebied van de gemeente Zijpe, aan de oostzijde van de Grote Sloot. Het complex ligt tussen de kernen Schagerbrug en Sint Maartensbrug, in de zogeheten Polder C van de Zijpe- en Hazepolder. De geschiedenis van het complex gaat terug tot in de 18de eeuw, toen Jacob Jacobsz van Strijen in 1728 een weeshuis liet stichten op deze plaats. Zowel in het voormalige buitenverblijf als in de Hofstede "Uijt den Haeck" vonden wezen een thuis. Na een brand in de late 19de eeuw, werden de huidige stolpboerderij "Uit den Haak" (1898-99) en het huidige "Huize van Strijen" (1896-97) gebouwd in streek-eigen, respectievelijk eclectisch-renaissancistische trant.

Omschrijving

Het weeshuiscomplex "Huize van Strijen" omvat de volgende afzonderlijk te beschermen onderdelen: het WEESHUIS "Huize van Strijen", de TOEGANGSPARTIJ bij het weeshuis (bestaande uit twee hekpijlers en een hek), een STOLPBOERDERIJ (boerderij "Uit den Haak"), een voormalige ARBEIDERSWONING en één van de langs de Grote Sloot geplaatste HOUTEN TOEGANGSHEKKEN tot de pachtgronden van het weeshuis.

Waardering

Het weeshuiscomplex "Huize van Strijen" is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een in de late 19de eeuw gebouwd weeshuiscomplex met bijbehorende boerderij, arbeiderswoning en hekwerken op het Noordhollandse platteland. Daarnaast heeft het complex ensemblewaarde waarde door de beeldbepalende situering aan de Grote Sloot in de Zijpe- en Hazepolder en de historisch-functionele relatie met de omringende pachtgronden.

Grote Sloot 256 1751 LH Schagerbrug Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)