Abbestede 1, Callantsoog

Inleiding

Vrijstaande voormalige ARBEIDERSWONING, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het pand is gesitueerd nabij het buurtschap Abbestede. In de zuidwestgevel is in de tweede helft van de 20ste eeuw een nieuwe pui met een deur en twee vensters gezet, waarbij de buitendeur van de oude pui is hergebruikt.

N.B. De aanbouw aan de oostzijde valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde arbeiderswoning, bestaande uit één bouwlaag onder een met riet gedekt dak. Op de nok zijn vorstpannen aangebracht. De noklijn wordt doorsneden door een vierkanten schoorsteen. De noklijn loopt evenwijdig aan de Abbestederweg. Aan de noordwestzijde bevindt zich over de gehele lengte van de gevel een lage wand onder een aankapping, gedekt met Hollandse pannen. Het pand is opgetrokken in baksteen, voorzien van een pleisterlaag.

Aan de voorzijde (NW) bevindt zich de lage wand onder de aankapping. De wand was in oorsprong blind.

De linkerzijgevel (NO) bevat op de begane grond over de gehele breedte van de kopgevel een (niet beschermde) aanbouw onder lessenaarsdak. De topgevel is voorzien van verticaal beschot en heeft een klein vierkanten houten venster. De gevel wordt afgesloten door windveren en riet.

De achtergevel (ZO) heeft twee oorspronkelijke vensterassen die een rechthoekig houten T-venster met schuifraam bevatten. De vensters zijn voorzien van luiken en hebben houten lekdorpels.

De rechterzijgevel (ZW) bevat op de begane grond een pui met twee rechthoekige houten vierruits-vensters en een rechthoekige paneeldeur, deels met glas. De topgevel is voorzien van verticaal beschot en bevat een rechthoekig houten venster. De topgevel wordt afgesloten door windveren en riet.

Het interieur is nog gedeeltelijk intact en bevat onder andere de oorspronkelijke plafondbalken en twee bedsteden.

Waardering

Het pand is van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het complex arbeiderswoningen in het nollengebied van Callantsoog. Daarnaast is het pand van belang als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw op het Noordhollandse platteland.

509990
Arbeiderswoningen

Inleiding

Bij het buurtschap Abbestede gelegen complex van TWEE ARBEIDERSWONINGEN uit de tweede helft van de 19de eeuw en één (niet te beschermen) bijgebouw uit circa 1980. Het complex ligt in een nollengebied dat is gelegen tussen de Oosterweg en de Zandpolder. De woningen liggen midden in dit nollengebied, op de kruising van twee zandwegen.

Omschrijving

Op het heuvelachtige erf bevinden zich op enige afstand van elkaar twee arbeiderswoningen, waarvan de noklijnen haaks op elkaar staan.

Waardering

Het complex van arbeiderswoningen in het buitengebied van Callantsoog is van algemeen belang vanwege de bijzondere situering in het nollengebied. Daarnaast zijn de woningen van belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeelden van merendeels gaaf bewaard gebleven arbeiderswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Landarbeiderswoning Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning oorspronkelijke functie Ja
Abbestede 1 1759 NC Callantsoog Abbestede Ja
D 2068 Callantsoog