Weerd 6, Linne

Omschrijving

TUINMUUR met PAVILJOEN, XIX, baksteen met uitkragende rollaag. De muur is het verlengde van de noordgevel van de boerderij in oostelijke richting en vormt aan de noordkant de afsluiting van de achtertuin; aan de noordzijde van de muur een laag aangebouwd- ook in baksteen- hondehok met lessenaarsdak met grijze pannen. In de muur, ongeveer in het midden, staat een klein paviljoen: vierkante plattegrond, baksteen; één laag met tentdak met grijze pannen; het voorgeveltje heeft een gekoppelde pui met hardstenen omlijsting: in het midden openslaande tuindeuren met bovenlicht; aan weerszijden een smal raam met lage vensterbanken; meerruitverdeling.

TUINMUUR met PAVILJOEN van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de architectuur van met name het paviljoen

- als wezenlijk cultuurhistorisch onderdeel van het complex.

509947
Heijsterum

Omschrijving

De buitenplaats Heijsterum bestaat uit een langgerekt rechthoekig hoofdgebouw met twee torens; daaraan vast ten noorden een boerenwoning en een schuur; verder een tuinmuur met paviljoen. Alles in een kleine landschapsparkaanleg van eenvoudige allure. Het geheel heeft een utilitair-agrarisch karakter. Het complex ligt ten westen van het dorp Linne en wordt aan de noordzijde begrensd door agrarische gronden van derden, aan de oostzijde door een onverharde eigen weg en aan de zuid- en westkant door een smalle asfaltweg, Weerd genaamd. Het complex bestaat uit HOOFDGEBOUW (1), PARKAANLEG (2), BOERDERIJ en SCHUUR (3), TUINMUUR met PAVILJOEN (4) en KAPEL (5).

N.B: niet beschermenswaard zijn het zwembad in en de nieuwe inrichting van de achtertuin en de nieuwe ovale gras/grindinrichting van het voorplein; evenmin de nieuwe houten schuren achter de tuinmuur.

Waardering

De buitenplaats Heijsterum is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom en de hoge mate van gaafheid van met name het landschapspark ten westen van het huis.

Tuinmuur Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Weerd 6 6067 BJ Linne Ja