Omschrijving

HOOFDGEBOUW, XVIIIb en later; rechthoekig gebouw van baksteen met twee bouwlagen en een zolderverdieping onder schilddak met grijze lei (voorzijde) en grijze pannen (achterzijde); op zuidwesthoek, geïncorporeerd in de rechthoekige plattegrond een vierkante toren, XVIII, drie verdiepingen plus mezzanine onder gewelfde kap met insnoering, leigedekt; op de hoeken verspringende blokken van mergel t/m eerste verdieping. Op de noordwesthoek van het hoofdgebouw een tweede toren, eveneens vierkant en ook staand binnen de plattegrond, XVIII-XIX, één verdieping hoger dan de andere onder een klokvormig dak met grijze lei; op de hoeken arkeltorentjes. Op het dak van het hoofdgebouw een dakruitertje met windvaan, 1789. Aan de achterzijde van het gebouw een vijfhoekige erker met plat dak, XIX. Onregelmatige vensterindeling. Inwendig o.m.: stucplafonds met grote centrumrozetten, XIXc,d en stucranden met eierlijstwerk langs de gestucte moerbalken, XVIIId; in vestibule eiken steektrap met dito balustrade, XIXc.

Waardering

HOOFDGEBOUW van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de cultuurhistorische waarden

- vanwege de markante ligging in het landschap.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509942
Complexnaam
Heijsterum
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving

De buitenplaats Heijsterum bestaat uit een langgerekt rechthoekig hoofdgebouw met twee torens; daaraan vast ten noorden een boerenwoning en een schuur; verder een tuinmuur met paviljoen. Alles in een kleine landschapsparkaanleg van eenvoudige allure. Het geheel heeft een utilitair-agrarisch karakter. Het complex ligt ten westen van het dorp Linne en wordt aan de noordzijde begrensd door agrarische gronden van derden, aan de oostzijde door een onverharde eigen weg en aan de zuid- en westkant door een smalle asfaltweg, Weerd genaamd. Het complex bestaat uit HOOFDGEBOUW (1), PARKAANLEG (2), BOERDERIJ en SCHUUR (3), TUINMUUR met PAVILJOEN (4) en KAPEL (5).

N.B: niet beschermenswaard zijn het zwembad in en de nieuwe inrichting van de achtertuin en de nieuwe ovale gras/grindinrichting van het voorplein; evenmin de nieuwe houten schuren achter de tuinmuur.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven.

Waardering

De buitenplaats Heijsterum is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom en de hoge mate van gaafheid van met name het landschapspark ten westen van het huis.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Weerd 6 6067 BJ Linne Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 1595 Linne
Naar boven