509906, Rhenen

Inleiding

Spoorbrug, onderdeel uitmakend van de spoorlijn Amersfoort-Rhenen, die tot de Tweede Wereldoorlog doorliep naar Kesteren. De als viaduct uitgevoerde spoorbrug is één van de drie onderdoorgangen in het kunstmatig opgeworpen talud. In de volksmond worden deze bruggen `de poorten' genoemd. De viaducten zijn gebouwd in 1882.

Omschrijving

SPOORBRUG, gelegen in het talud van de spoorlijn Amersfoort-Rhenen. De tunnel verbindt de Lijnweg met de Uitweg Bovenweg en de Bovenweg. Het viaduct bestaat uit een rechte onderdoorgang van 3,6 meter hoogte met een tongewelf. De bakstenen keermuren lopen evenwijdig af met het talud en zijn voorzien van vlechtingen en hardstenen aanzetten.

De borstweringen ter hoogte van het spoor zijn voorzien van twee blindnissen, en pilasters. De afdekkingen zijn van hardsteen. In één van de keermuren is een hardstenen pijlschaalsteen aangebracht met inscriptie: .. M. boven AP.

De bestrating van de onderdoorgang bestaat uit klinkers.

Waardering

De spoorbrug is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis van het spoor. Voorts is deze van architectuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een zeldzaam bouwtype en vanwege het materiaalgebruik en de detailleringen. Tenslotte zijn de poorten van ensemblewaarde vanwege de ligging in de spoordijk en in relatie met twee andere Spoorbruggen aan de Cuneraweg/Achter de Lijn en Cuneraweg/Lijnweg/Achter de Lijn.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509906
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Spoorbrug Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rhenen Bovenweg bij 22 Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 5112 Rhenen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1885 1900 vervaardiging
Naar boven