Berkelaarsweg 15, Echt

Omschrijving

POMP op het voorplein, in wezen XIX of ouder; uitgevoerd als bakstenen vierkante pijler, die opnieuw opgemetseld is; de ijzeren pomponderdelen en de hardstenen dekplaat zijn origineel; omgeven door een ring van taxusbomen (rond 1900 geplant).

POMP is van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- als karakteristiek en -in cultuurhistorische zin- functioneel onderdeel van de buitenplaats.

509885
Verduynen

Inleiding

VERDUYNEN is een kleine buitenplaats in de bebouwde kom van Echt bestaande uit HOOFDGEBOUW met toegangsbrug (1), TUINAANLEG (2), KOETSHUIS (3), BRUG naar moestuin (4), TUINMUUR (5), en POMP(6). Het complex, in oorsprong 17e eeuws of ouder, ligt direct ten noordwesten van de dorpskern; in de loop der tijd zijn grote delen van de buitenplaats verkocht vanwege de gemeentelijke behoefte aan bouwgrond. Het huidige VERDUYNEN is de -goed bewaarde- kern van een ooit groter buiten. Aan de oostkant wordt het complex begrensd door de Berkelaarweg, aan de noordkant door tuinen en agrarisch gebied van derden, ten westen door een dakpannenfabriek en ten zuiden door industrie, een school en particuliere tuinen. Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering

De historische buitenplaats VERDUYNEN is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de hoge mate van gaafheid van met name de historische infrastructuur. Zie voor overige waarden de omschrijvingen van de afzonderlijke complexonderdelen.

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Berkelaarsweg 15 6101 AV Echt BY Ja