Inleiding

De Sassenpoortenbrug is een vaste BRUG over de Stadsgracht, die samen met de middeleeuwse Sassenpoort de toegang tot de oude binnenstad vormt. De brug verving in 1909 de ophaalbrug uit 1861. De toenmalige stadsarchitect ir. L. Krook ontwierp de brug in een Overgangsstijl met elementen uit het Rationalisme en de Art Nouveau. Het is een vroeg voorbeeld van een in gewapend beton uitgevoerde vaste brug. Het betongewelf is gewapend volgens het systeem-Monier (met ronde staven betonstaal). Het gewelf en de funderingsblokken zijn waarschijnlijk ontworpen door de Amsterdamsche Fabriek van Cement-Ijzerwerken 'Wittenburg', die het betonwerk als onderaannemer heeft uitgevoerd. Aannemer van het gehele werk was H. Danser uit Meppel.

Omschrijving

De brug met twee rijstroken en twee trottoirs is een gewapend betonconstructie, bekleed met rode baksteen en grijs graniet. De overspanning heeft de vorm van een segmentboog. De dragende constructie van gewapend beton is ingeklemd tussen twee zware funderingsblokken van ongewapend beton. De bovenkant van de brug wordt afgesloten door een balustrade, die ook doorloopt over de landhoofden die schuingeplaatst of in een bocht de verbinding met de oevers vormen. De zwikken, balusters en landhoofden zijn in rode baksteen gemetseld. De afdeklijsten segmentbogen, en horizontale lijsten en elementen zijn uitgevoerd in graniet.

In de sluitstenen van beide segmentboogvormige doorgangen het jaartal 1909, daarboven het wapen van Zwolle. Op de balustrades staan bronzen lantaarns met gebogen glazen op piëdestals van gepolijst graniet.

De Sassenpoortenbrug is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de Overgangsstijl met elementen uit het Rationalisme en de Art Nouveau

- vanwege de beeldbepalende ligging over de stadsgracht, in het verlengde van de middeleeuwse Sassenpoort en binnen het beschermd stadsgezicht van Zwolle

- vanwege de gaafheid van de brug, lantaarns en landhoofden

- als vroeg voorbeeld van de toepassing van een betonconstructie voor een stadsbrug.