Blijmarkt 18, Zwolle

Omschrijving

Het NOTARIEEL ARCHIEF is over drie bouwlagen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, in rode baksteen met zandstenen speklagen, onder een zadeldak met antracietgrijze tuile du Nordpannen.

De eindgevels, tuitgevels, zijn voorzien van zandstenen deklijsten, evenals de dakkapellen met tuitgevels en zadeldakjes boven de langsgevels. De vensteropeningen in de dakkapellen zijn geplaatst onder zandstenen lateien. Onderlangs de deklijsten van de eindgevels zijn getrapt zandstenen blokken aangebracht.

De gevels zijn geleed door vensters met een fijne ijzeren roedenverdeling onder in gele verblendsteen gemetselde segmentbogen. De eindgevels zijn voorzien van sierankers. De noordelijke eindgevel heeft twee gevelstenen met "Anno" en "1912" erin gehouwen. De oostelijke langsgevel is deels opgetrokken achter één van de gepleisterde muren (mon.nr. 509805).

Waardering

Het notarieel archief is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele relatie met het gerechtsgebouw

- de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance en het Rationalisme

- de gaafheid van het exterieur

509804

Inleiding

Complex bestaande uit het PALEIS VAN JUSTITIE, twee MUREN en het NOTARIEEL ARCHIEF. Het archief is ontworpen in een Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance en het Rationalisme, de muren in Neo-Classicistische vormgeving. De muren zijn tegelijk met het neo-classicistische gerechtshof gebouwd in de periode 1838-1841, het archief in 1912. Het zuilenportiek van het gerechtshof en de twee muren vormen drie visueel aansluitende wanden aan het plein, dat wordt gevormd doordat voorgevel van het gerechtshof terugligt van de rooilijn. De twee gepleisterde muren maken deel uit van de aan het plein grenzende zijgevels van de Lutherse kerk en van het notarieel archief. Het complex grenst aan het park dat de plaats van de vestingwerken in heeft genomen en staat in het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht.

Het interieur van zowel het gerechtsgebouw als het archief is gewijzigd vanwege de nieuwe functie. Beide gebouwen worden door het Museum voor Naïeve Kunst gebruikt en zijn met elkaar verbonden middels een (eveneens gewijzigd) tussenlid.

Waardering

Het complex met het paleis van jusitie, het notarieel archief en de twee muren is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de functie van de gebouwen in het provinciaal bestuur

- de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance en het Rationalisme en de Neo-Classicistische vormgeving

- de beeldbepalende ligging van de onderdelen ten opzichte van elkaar en aan het stadspark

Archiefbewaarplaats Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Blijmarkt 18 A 8011 NE Zwolle Ja
Coninck, E.L. de ; Overijssel architect / bouwkundige / constructeur