Emmalaan 2, Driebergen-Rijsenburg

Emmalaan 2 ; Villa `De Maretak'

Inleiding

De in 1890 gebouwde villa `De Maretak' met neo-gotische- en chaletstijlinvloeden. Architect en opdrachtgever zijn niet bekend. Tegenwoordig heeft de villa een kantoorfunctie.

Omschrijving

Een evenwijdig aan de straat gelegen vrijstaande VILLA van voornamelijk twee bouwlagen op een vrijwel rechthoekige plattegrond onder een samengesteld met rode en blauwe kruispannen gedekt zadel-/schilddak. De oorspronkelijke hoofdopzet van de villa wordt gekenmerkt door een rechthoekig hoofdvolume onder een zadeldak met de nok haaks op de weg, waartegen aan de linkergevel een éénlaags bouwvolume onder een afgeplat schilddak is gezet. Tegen de achtergevel van het hoofdvolume bevindt zich een aanbouw van twee bouwlagen onder een plat dak. Deze aanbouw is minder gedetailleerd en is van latere datum. De nok van het zadeldak is voorzien van twee schoorstenen met baksteen detaillering en ezelsrug, een crête terwijlop de uiteinden een piron is gezet. Alle gevels zijn witbepleisterd en zijn op de hoeken met gebosseerde lisenen geaccentueerd. De gevels zijn verder verrijkt met cordonbanden en zaagtandlijsten, die wit gesausd zijn (niet oorspronkelijk). Het meest voorkomende venstertype is voorzien van een schuif- of draairaam. De vensters in de tweede bouwlaag van de rechtergevel hebben een door de daklijst heenstekende trapgevelbekroning gekregen. De afgeschuinde uiteinden hiervan zijn met kruispannen afgedekt.

De voorgevel heeft een asymmetrische indeling met een rechts geplaatste topgevel. De topgevel is voorzien van schoorwerk waarop een windveer met makelaar en ajourwerk. In de eerste bouwlaag bevindt zich een rechthoekige, uit baksteen opgetrokken erker, waarboven een balkon met houten hekwerk in ajourpatroon. Boven het balkon bevindt zich een houten luifel op houten pijlers. Links van de topgevel bevindt zich een enigszins naar achteren geplaatste éénlaags bouwvolume onder afgeplat schilddak, waarvoor oorspronkelijk een kleine veranda was gecreëerd, die in 1905 tot serre is dichtgezet.

De achterliggende aanbouw was oorspronkelijk garage met dienstwoning (verdieping). De top van de achtergevel van het hoofdvolume is versierd conform de voorgevel. De overige aanbouwen vallen buiten de bescherming.

De rechter zijgevel heeft een asymmetrische indeling van drie vensterassen. Op de middenas bevindt zich de hoofdingang, voorzien van een paneeldeur met siersmeedijzeren hekwerk en bovenlicht. In de rechter vensteras heeft de gevel een lichte voorsprong gekregen onder steekkap met gelijke voet en lagere nok.

De linker zijgevel met genoemde aanbouw is twee vensterassen diep. De zolderverdieping heeft twee dakkapellen met trapgevel beëindiging.

Waardering

De villa `Maretak' is van architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van een bouwtype en vanwege eenheid in detaillering, alsmede van cultuurhistorische en ensemblewaarde als onderdeel van een kleine villawijk.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509796
Provincie

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Emmalaan 2 3972 EZ Driebergen-Rijsenburg Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 14 Driebergen-Rijsenburg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
Naar boven