Bornia, Driebergen-Rijsenburg

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

De oranjerie van het Landgoed Bornia was oorspronkelijk een varkensschuur. In 1909 werd de schuur door de gebroeders Fukkink verbouwd tot oranjerie met tuinmanswoning. Deze oranjerie werd op zijn beurt uitgebreid met een chauffeurswoning. Opvallend kenmerk van het object is de langgerekte plattegrond.

Omschrijving

Ten noordoosten van het hoofdgebouw van Bornia gelegen ORANJERIE van één bouwlaag op langgerekte rechthoekige plattegrond onder een asymmetrische mansardekap, grotendeels gedekt met gesmoorde kruispannen. Het dak aan de zuidzijde van de kap, boven de voorgevel, bestaat voor een groot deel uit glazen strokenvensters. Het dakschild wordt uiterst rechts doorbroken door een dakkapel onder steekkapje. De gevels zijn boven een grijsgeschilderde plint witgepleisterd. De T-vormige schuifvensters zijn voorzien van bovenlichten met roedenverdeling en luiken.

De zuid- of voorgevel bezit zeven getoogde achtruits stolpdeuren met persiennes. De tweede deuropening van rechts is breder en uitgevoerd als samengestelde deur. De tuinmanswoning bevat in de gevel twee vensters en een deur in een portiek. De chaufeurswoning, die zich links bevindt, bevat in de zuidgevel een schuifvenster.

De achtergevel is asymmetrisch van opzet met een invulling bestaande uit een aantal schuifvensters alsmede enkele deuren. Het dakvlak wordt ter hoogte van de woningen doorbroken door dakkapellen onder plat met klauwstukken. Het dak van het oranjeriegedeelte is deels van glas.

De linkerzijgevel van de chauffeurswoning heeft een deur en twee vensters. Op de verdieping zijn drie vensters aan te treffen.

De plattegrondindeling is vrijwel origineel. Een deel van de oranjerie is ingericht als wintertuin en bezit een deels uit cement, deels uit stucco bestaande wandbekleding, waaruit consoles naar voren komen en waarin spiegels verwerkt zijn.

Waardering

De oranjerie is van architectuurhistorisch belang vanwege het bouwtype oranjerie en wintertuin, vanwege de gaafheid van een deel van het interieur en de opvallende plattegrond. Tevens is het object van ensemblewaarde als onderdeel van het landgoed Bornia.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509787
Provincie

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Bijgebouw Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Arnhemsebovenweg 6 3971 MK Driebergen-Rijsenburg Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1702 Driebergen-Rijsenburg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1909 1909 van oorsprong varkensstal, in 1909 verbouwd verbouwing
1911 1911 uitbreiding van oranjerie met chauffeurswoning verbouwing
Naar boven