509783, Driebergen-Rijsenburg

Inleiding

Aan het eind van de hoofdas van de in 1871 aangelegde Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Drieklinken staat een grafkapel uit 1891. De begraafplaats, die het object zijn ensemblewaarde verleend, is een ontwerp van H.J. van den Brink. De aanleg valt buiten de bescherming. Het baarhuisje behoort wel tot de beschermenswaardige objecten. De grafkapel, waarvan de plattegrond ongeveer 4x5 meter beslaat, is in neogotische stijl opgetrokken in opdracht van de familie Van Vessem. Jhr. H.A.L. van Vessem (1814-1891) was ritmeester, ordonnans-officier van Koning Willem III en intendant van de Koninklijke Paleizen te Amsterdam en 's Gravenhage. Hij bewoonde `Huize Bijdorp' aan de Driebergseweg te Rijsenburg. Vlak voor de dood van zijn vrouw in 1886 werd hij in 1886 door Koning Willem III in de adelstand verheven.

De grafkapel staat op de graven van zijn 28 september 1886 overleden echtgenote en de uit het huwelijk geboren kinderen. Zelf ligt Van Vessem er ook begraven. De familie is in 1960 uitgestorven.

Omschrijving

De GRAFKAPEL is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een met leien in maasdekking gedekt steil zadeldak. De top wordt bekroond door een makelaar met een kruis. De achterzijde van het dak is licht afgewolfd.

De gevels zijn boven een een afgeschuinde plint opgetrokken in kruisverband met sierbanden in geel verblendsteen. Het muurwerk onder de goten kraagt uit, de topgevels zijn onder de dakrand voorzien van holle muizetandlijsten, terwijl in de voorgevel bovendien vlechtingen zijn aan te treffen.

De voorgevel (noordgevel) bevat in het midden de spitsboogvormige entree tot de kapel. De entree is afgesloten door een smeedijzeren hekwerk. Hierboven bevindt zich een getoogde boog die in de zwikken is voorzien van medaillons waarin het bouwjaar "Ao." en "1891" staan vermeld. Boven deze boog is een glas-in-lood spitsboogvenster met tracering aangebracht. In het rozetvenster is het wapen van de familie Van Vessem aangebracht. De strekkenlaag om het venster is voorzien van siermetselwerk, evenals de het gedeelte van de topgevel boven het venster. Hier bevinden zich ook twee rijen met geglazuurde reliëftegels met bloemmotieven, waaronder rozen in Tudor-stijl. De rechter- en linkerzijgevel bevatten elk twee spitsboogvensters voorzien van glas-in-lood. De achtergevel is blind en bepleisterd.

Het interieur van de kapel is door middel van drie hardstenen treden via de opening aan de noordzijde te betreden en bevat tegen de zuidgevel een altaar op een verhoging waarboven zich op een console een polychroom beeld van Maria met Christuskind bevindt. De zoldering is uitgevoerd met een houten tongewelf waaronder een muizentandlijst en een tegelrand met tekst: `Onze ouders jhr. H.A.L. van Vessem vwe. T.L. van Vessem d'Arride en onzen broeder jhr. H.M.C. van Vessem met wie God ons eens herenigt J. v. T=M. v. V. Deze nederige kapel den Goddelijke Zaligmaker en der Moeder maagd onze voorspreekster toegewijd is opgericht ter teergeliefde dooden'.

Waardering

De kapel uit 1891 is van architectuurhistorische waarde vanwege de neogotische bouwstijl en detaillering. Voorts is de kapel van cultuurhistorische waarde vanwege de familiegeschiedenis en de gaafheid en zeldzaamheid van het object. De ligging op de begraafplaats in combinatie met het baarhuisje verlenen het object zijn ensemblewaarde.

509783

Grafkapel(H) Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Driebergen-Rijsenburg Drieklinken Ja
Religieuze gebouwen Kapel (F) op kerkhof gesitueerd Veldkapel