Arnhemsebovenweg 163, Driebergen-Rijsenburg

Inleiding

De houten villa, thans genaamd `Boschlust', is gebouwd in 1921 voor W.H. Kamerbeek. Het pand, dat bestaat uit houten pakketbouw, is waarschijnlijk gebouwd naar een Duits ontwerp, gezien de tekst op de bouwtekening. Tussen 1973 en 1977 is het pand gerestaureerd. In de tuin bevindt zich een tuinhuis dat buiten de bescherming valt.

Omschrijving

De aan de Arnhemse Bovenweg, op de hoek van de Gezichtslaan gelegen VILLA is op een rechthoekige plattegrond in hout opgetrokken en telt één bouwlaag onder een met rode kruispannen gedekte, licht uitzwenkende mansardekap met de nok evenwijdig aan de Arnhemse Bovenweg. De vensters zijn voorzien van roedenverdelingen. De eerste bouwlaag bestaat uit zwart geteerde horizontale houten delen. De voor- en de achtergevel worden gekenmerkt door een in het midden geplaatste topgevel met een steekkap met lagere nokhoogte. De topgevels zijn betimmerd met vertikale messing-en-groef delen; het bovenste gedeelte van de top is witgeschilderd. In de voorgevel bevinden zich in de eerste bouwlaag vensters met luiken en een stolpende deur. De topgevel bevat drie vensters en een klein zoldervenster. De rechterzijde van de voorgevel heeft een afgeschuinde hoek.

De rechter- en linkerzijgevel bevatten elk in de eerste bouwlaag vensters met luiken. Op de verdieping is in de rechterzijgevel in het midden een deur met balkon gezet. Ter weerszijden is een venster geplaatst. In de top bevindt zich een zoldervenster met kruisroeden. De linkerzijgevel bevat de entree en in de tweede bouwlaag een venster in plaats van een balkon. Voor het overige is deze gevel conform de rechterzijgevel.

Tegen de achtergevel is rechts een aanbouw geplaatst die buiten de bescherming valt. De gevel bevat een venster, een liggend strokenvenster en een deur. De indeling van de topgevel is identiek aan de voorgevel.

Waardering

De houten villa is van architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid van het bouwtype en het materiaalgebruik en de constructiewijze. Het is voorts van ensemblewaarde vanwege de ligging in het villagebied aan de Arnhemse Bovenweg.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509782
Provincie

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Arnhemsebovenweg 163 3971 ME Driebergen-Rijsenburg Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 5846 Driebergen-Rijsenburg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1921 1921 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Kamerbeek, W.H. ; Utrecht opdrachtgever
Naar boven