Ommelanderweg 18, Hornhuizen

Omschrijving

Coupure in Oude Provinciale Dijk naar de Hornhuisterpolder. Coupure is in 1905 aangelegd en in 1923 verruimd ten behoeve van een landbouwweg naar de Hornhuisterpolder en bestaat uit twee identieke wanden opgemetseld van rode baksteen met twee verticale gleuven voor de afsluiting door middel van schotbalken.

Coupure uit 1923 van algemeen cultuurhistorisch belang

- als onderdeel van de Oude Provinciale Dijk in Groningen

- vanwege de redelijke mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de dijkcoupure by Ommelanderweg 26

509487
Dijkcoupures

Inleiding

Complex bestaande uit twee DIJKCOUPURES in de Oude Provinciale Dijk. De coupures zijn gelegen in het gedeelte van de oude dijk dat grenst aan de Hornhuisterpolder. De Oude Provinciale Dijk was vroeger een zeedijk, maar door aanleg van de Hornhuisterpolder in 1806 en de Zevenboerenpolder in 1802 verloor de dijk zijn zeewaterkerende functie. De dijkenverordening van de provincie Groningen, waarin de Oude Provinciale Dijk beschermd was op grond van zijn cultuurhistorisch, cultuurlanschappelijk en visueel landschappelijke betekenis, is in 1993 ingetrokken. Sindsdien vallen de slaper- en dromerdijken en de kunstwerken daarin onder het toezichthoudend regiem van de Ontgrondingenverordening provincie Groningen en de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

De coupure die bij de boerderij Ommelanderweg 18 hoort, is in particulier bezit en verleent toegang tot de achterliggende landbouwgrond. De coupure die ongeveer ter hoogte van boerderij Ommelanderweg 26 ligt is eigendom van de gemeente en vormt de doorgang naar de weg naar de Westpolder. Bij de coupures staan schotbalkuisjes, maar die bij Ommelanderderweg 18 staat op instorten en die bij Ommelanderweg 26 is vernieuwd. Beide vallen daarom buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

Complex van twee coupures in de Oude Provinciale Dijk van cultuurhistorisch en landschappelijk belang

- als voorbeeld van een complex van coupures uit de eerste helft van de 20ste eeuw

- vanwege de historische ruimtelijke relatie van het complex met zijn omgeving