Ewer 13, Zuurdijk

Omschrijving

ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met aankapping aan noordzijde met aangebouwd schuurtje. Oorspronkelijk had pand een schilddak, maar in 1960 is oostgevel gewijzigd in een tuitgevel. Aankapping en westgevel dateren uit omstreeks 1924. Zuid- en oostgevel zijn opgetrokken in gesinterde rode baksteen, noord- en westgevel in rode baksteen. Dak en aankapping worden gedekt door oranje Hollandse pannen; op hoeknok en tuitgevel een gemetselde schoorsteen. Nieuwe mastgoot op bakstenen klossen. Zuidgevel heeft een niet-originele voordeur met in bovenlicht gietijzeren levensboom. Zuid- en oostgevel hebben respectievelijk drie en twee zesruits vensters beëindigd door strekken van rode steen; oostgevel heeft twee zoldervensters. Westgevel heeft twee kleinere zesruits vensters. Aankapping heeft in westgevel een opgeklampte deur en in noordgevel een klein horizontaal venster. Aan noordzijde van aankapping is schuurtje opgemetseld van rode baksteen aangebouwd dat gedekt wordt door lessenaarsdak van golfplaten.

INTERIEUR is gewijzigd.

Arbeiderswoning van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de andere onderdelen van het complex

- vanwege de markante ligging op de wierde

509466
Arbeiderswoningen

Inleiding

COMPLEX bestaande uit vijf ARBEIDERSWONINGEN die vermoedelijk in de tweede helft van de negentiende eeuw zijn gebouwd. Het complex ligt op de wierde Ewer gelegen tussen de dorpen Houwerzijl en Zuurdijk. Behalve de arbeiderswoningen liggen op de wierde drie boerderijen, waaronder de monumentale boerderij Hayemaheerd (Ewer 17). De arbeiderswoningen liggen aan twee haaks op elkaar gerichte onverharde lanen, die via een onverharde laan ontsloten worden op de doorgaande weg van Zuurdijk naar Houwerzijl die ten zuiden van de wierde loopt. Onder de woningen die opgetrokken zijn in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, zijn twee verschillende typen te onderscheiden. Ewer 7, 9 en 15 hebben een schilddak en Ewer 11 en 13 een driezijdig schilddak tegen een rechte gevel. Alle panden hebben de noklijn evenwijdig aan de beide lanen georiënteerd. Het is onduidelijk of de woningen door arbeiders zelf of door hun baas zijn gebouwd. Van Ewer 15 is bekend dat het vroeger bij de Hayemaheerd hoorde. Op grond van de ruimtelijke en typologische samenhang zijn de vijf arbeiderswoningen als een complex opgevat. De arbeiderswoningen zijn vrijwel allemaal in meer of mindere mate gewijzigd; ondanks deze wijzigingen is bescherming gerechtvaardigd op grond van de met name cultuurhistorische waarden van het complex.

Complex van vijf arbeiderswoningen van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als uitdrukking van sociaal-economische ontwikkelingen op het Hogeland