Leensterweg 54, Ulrum

Omschrijving

Vaste VOETGANGERSBRUG daterend uit omstreeks 1930. Brug ligt over sloot langs de Leensterweg en zorgt voor een verbinding van het pad vanaf de entree naar deze weg. Brugdek is van gewapend beton. Aan weerszijden op brugdek een leuningstijl bestaande uit een halfrond gebogen smeedijzeren stang ondersteund door drie smeedijzeren stijlen met daartussen dunnere gedraaide smeedijzeren stijlen. Op de vier hoeken een krullend sierelement van plaatijzer. Midden op brug een beweegbaar hekwerk met dezelfde vormgeving als leuningstijlen.

Voetgangersbrug van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de functionele relatie met de villaboerderij

509458
Westerhouw

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een VILLABOERDERIJ gebouwd in 1908 naar een ontwerp van architect P.M.A. Huurman uit Groningen en een bijbehorende VOETGANGERSBRUG uit omstreeks 1930. De villa van de boerderij die in opdracht van de heer J.P. Dijkhuis is gebouwd, is opgetrokken in een Overgangsarchitectuur waarin Art Nouveau en Chaletstijl elementen zijn te herkennen.

Het bouwplan betrof destijds een verplaatsing van een boerderij op de wierde De Houw die tussen Leens en Ulrum ligt. De nieuwe boerderij is gebouwd op een locatie iets ten zuidwesten van die van de oude boerderij, langs de doorgaande weg van Ulrum naar Leens. De oude boerderij is toentertijd afgebroken.

De nieuwe boerderij bestaat uit een villa die door middel van een korte hals met de hoofdschuur en de ernaast gelegen bijschuur wordt verbonden. In het noordelijk gedeelte van de hoofdschuur was naast enkele dienstruimten een woning voor de eerste arbeider ondergebracht. Het betonnen bruggetje met een fraai smeedijzeren hekwerk dat voor de boerderij ligt is in de jaren dertig vernieuwd.

Waardering

Boerderijcomplex met villaboerderij en voetgangersbrug van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een boerderijcomplex uit het eerste decennium van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- als representant van het oeuvre van P.M.A. Huurman

- vanwege de hoge esthetische kwaliteit van het ontwerp