Vlakkeriet 4, Zuurdijk

Omschrijving

VoetgangersBRUG uit 1923, die via een pad naar de hoofdentree van de boerderij leidt. De brug is geconstrueerd van gesinterde rode baksteen en heeft een getrapte gemetselde borstwering afgedekt met rollagen. Het brugdek is van beton.

Brug van algemeen belang

- vanwege de functionele relatie met de boerderij

- vanwege de expressieve vormgeving

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid

509454
Kooijenburg

Inleiding

VILLABOERDERIJ "Kooienburg" genoemd naar de familie van der Kooi, die deze boerderij van 1824 tot 1881 in haar bezit had. De oude boerderij is in 1922 door brandstichting verwoest en in 1923 op de oude fundamenten herbouwd naar een ontwerp van architect W. Reitsema uit Leens. De opdrachtgever van het in een regionale variant van de Amsterdamse School opgetrokken pand was de heer S. Toxopeus. Het huidige omgrachte bedrijf, met als bijzonderheid de grote driekapsschuur, is 50,75 ha. groot. Het ligt evenwijdig aan de weg van Zuurdijk naar Niekerk. Bij de boerderij hoort een voetgangersBRUG die via een voetpad toegang verleent tot de hoofdentree van de boerderij.

Waardering

Complex bestaande uit een villaboerderij en brug van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als fraai voorbeeld van een boerderijcomplex uit de twintiger jaren van deze eeuw

- als herinnering aan de bloei van de akkerbouw in de regio het Hogeland