H. de Cockstraat 1, Ulrum

Omschrijving

Voormalige PASTORIE bij de Nederlands Hervormde kerk opgetrokken op rechthoekige plattegrond met gepleisterde gevels op een zwart gepleisterd trasraam. Het door een kroonlijst met gepleisterd fries omsloten schilddak is gedekt met nieuwe pannen en heeft vier gepleisterde schoorstenen.

De hoofdentree bevindt zich midden in de noordgevel in een doorgetrokken geveldeel met zadeldak en bestaat uit een houten paneeldeur met halfrond bovenlicht gevuld met vier houten pijlen, in een houten omlijsting met kroonlijst. In de topgevel bevinden zich twee kunststof zesruits vensters (oorspronkelijk van hout).

Het pand heeft in de noordgevel vier houten zesruitsvensters, evenals in de oostgevel. In de westgevel bevinden zich twee hoger gelegen zesruitsvensters met eronder twee in de grond verzonken keldervensters en in de zuidgevel twee zesruitsvensters.

Het gepleisterde achterhuis valt buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

Voormalige pastorie van algemeen cultuurhistorisch belang

- vanwege haar belangrijke historische betekenis als woonhuis van de predikant van de Afscheiding uit 1834, Hendrik de Cock

- vanwege haar functionele en ruimtelijke relatie met kerk en consistorie

- vanwege haar centrale ligging in het dorp op de wierde

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509438
Complexnaam
Pastorie
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een PASTORIE en een CONSISTORIEGEBOUW behorend bij de op hetzelfde terrein gelegen Nederlands Hervormde kerk (monumentnummer 35863). De voormalige pastorie is ouder dan 1850, maar vertimmeringen in 1858, 1865 en 1913 zijn waarschijnlijk bepalend geweest voor zijn huidige uiterlijk. In 1829 werd de pastorie al bewoond door Hendrik de Cock die toen aantrad als predikant. Onder leiding van De Cock splitste een groep rechtzinnige gelovigen zich in 1834 af van de Nederlands Hervormde kerk. Deze beweging staat bekend onder de naam "de Afscheiding" en betekende het begin van de Gereformeerde Kerk. De pastorie was toentertijd veel groter: het pand had een achterhuis en schuur, die in 1948 zijn afgebroken. Er is een nieuw achterhuis voor in de plaats gekomen. De pastorie, die is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele trant met Eclectische elementen, is nu verkocht aan een particulier.

Het consistorie- en ontvangstgebouw "Irene" is volgens de gevelsteen in het pand in 1902 gebouwd en heeft een Ambachtelijk-traditionele vormgeving. In 1993 is het gerenoveerd, waarbij de gietijzeren vensters vervangen zijn door houten en het interieur is vernieuwd. Het pand is nu in gebruik als verenigingsgebouw van de Nederlands Hervormde kerk. Kerk, pastorie en consistorie liggen op een door een hek en muurtje afgebakend terrein, bovenop de wierde. Kerk en pastorie liggen respectievelijk op de noord- en zuidkant van het terrein en de consistorie ligt aan de westkant, er midden tussenin. Een met klinkers bestraat pad verbindt de drie gebouwen met elkaar.

Waardering

Complex, bestaande uit een pastorie en consistoriegebouw van algemeen cultuurhistorisch belang

- vanwege het grote historische belang van de plek, als de kiem van de Afscheiding

- vanwege de relatieve gaafheid van de samenstellende onderdelen

- vanwege de duidelijke functionele en ruimtelijk-visuele samenhang van de samenstellende onderdelen

- vanwege de beeldbepalende ligging van het complex op de wierde, midden in het dorp

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(K) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
H. de Cockstraat 1 9971 AZ Ulrum Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 1655 Ulrum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1850 vervaardiging
1858 1913 in 1858, 1865 en 1913 verbouwingen verbouwing
1948 1948 achterhuis en schuur afgebroken verbouwing
Naar boven