Heiliggravenweg 2, Appingedam

Omschrijving

De TUIN in Engelse landschapsstijl uit omstreeks 1900, gelegen aan de zuid- en westzijde van de villa, is rechthoekig van vorm. De tuin is opgebouwd uit een langwerpige vijver die zowel in het westelijk als zuidelijke deel ligt; aan de zuidzijde een niet-originele brug. Naast de vijver ovale en niervormige gazons met boombeplanting en bossages; treurwilg rechts aan de westzijde. De paden liggen langs de vijver en gazons; aan de zuidzijde een bergje.

Tuin van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een tuin behorende bij een villacomplex uit 1900 in de provincie Groningen

- vanwege de voor de landschapsstijl kenmerkende vormgeving

- vanwege de tamelijk hoge mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villa

509401
Hilghe-Stede

Inleiding

Complex bestaande uit een VILLA met aangebouwd KOETSHUIS en TUIN. De villa werd in 1900 gezet als bruidsschat in opdracht van N.H. Tonkens en E.J. Ham in een bouwtrant waarin Neo-Renaissance elementen zijn te herkennen. Ook het interieur werd in deze stijl vormgegeven. De aangebouwde serre stamt uit omstreeks 1920. Waarschijnlijk werd tegelijkertijd Jugendstil-decoraties in het interieur aangebracht. Rond 1900 werd een tuin in landschapsstijl aangelegd, die aan de zuid- en westzijde nog aanwezig is; de tuin aan de oostzijde is opnieuw aangelegd. Het achterliggende stuk grond waarop een boerderij hoorde vroeger ook bij het complex, maar door de aanleg van de J. Bronsweg in 1965 werd een deel van de tuin en het stuk grond met boerderij van de villa gescheiden.

In de loop der tijd heeft het pand diverse functies gehad. In 1968 was er een hotel in gevestigd, waardoor onder andere de indeling van het interieur werd gewijzigd. In 1973 vond wederom een interne verbouwing plaats voor een dokterspraktijk; in de hal werd een nieuwe trap geplaatst en de oude indeling van de kamers werd teruggebracht. De nieuwe aanbouwen aan de achterzijde van de villa en zuidzijde van het koetshuis komen wegens te weinig architectonische waarde niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

De villa is gelegen op een zeer ruime kavel, aan drie zijden omgeven door wegen, aan de oostzijde van Appingedam. Een oprijlaan, gelegen aan de linkerzijde van de westkant, verleent toegang tot de villa. Aan het begin van deze oprijlaan bevindt zich een uit omstreeks 1900 stammend, twee-delig, ijzeren TOEGANGSHEK op een bruin bakstenen dam; twee pijlers waartussen twee beweegbare delen opgebouwd uit regels en spijlen versierd met pieken; decoratieve vleugels.

Villa met aangebouwd koetshuis, tuin en hek van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een villacomplex uit 1900 in de provincie Groningen