Dokter Catzlaan 2, Blaricum

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

GARAGE, behorende tot het complex "De Merelhof" en gesitueerd aan de noordwestzijde van het landhuis en gebouwd in 1935 naar het ontwerp van Th. Rueter in de Gooise landhuisstijl. De garage is vrijstaand en iets terugliggend gelegen aan de noordoostzijde van de Dr. Catzlaan te Blaricum.

Omschrijving

De garage, opgetrokken in rode baksteen en hout op een L-vormige plattegrond, bestaat uit een bouwlaag onder rieten dak, gedeeltelijk met de noklijn haaks op de weg en evenwijdig aan de weg. De vensters hebben een roedenverdeling.

De dubbele houten getoogde garagedeur aan de voorzijde (ZW) is gevat in een decoratief uitgevoerd kozijn.

De rechter zijgevel (ZO) bevat in het bakstenen gedeelte een tweedelig venster en een deur. De deur bevindt zich ter hoogte van het haaks geplaatste gedeelte, zodat deze topgevel een uitsparing kent. De zuidoostgevel van het haaks geplaatste gedeelte is uitgevoerd in hout, ter hoogte van de begane grond in gepotdekselde delen, ter hoogte van de zolder in vertikale delen. Op de begane grond bevindt zich een deur, waarvan het venster een roedenverdeling heeft, met zijlicht aan de rechterzijde, en op de zolder een vier-ruitsklapraam.

Waardering

De garage is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van het complex "De Merelhof" en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een garage naar de Gooise traditionele bouwwijze volgens het ontwerp van Th. Rueter uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509302
Complexnaam
De Merelhof
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex "De Merelhof", bestaande uit een LANDHUIS, gebouwd in 1927, en GARAGE aan de noordwestzijde uit 1935, naar het ontwerp van Th. Rueter in de Gooise landhuisstijl. Het complex is vrijstaand en iets terugliggend gelegen aan de noordoostzijde van de Dr. Catzlaan te Blaricum.

Omschrijving

Landhuis, genaamd "De Merelhof", opgetrokken op een vrijwel rechthoekige plattegrond met vijfhoekige erker aan de zuidzijde en bestaande uit een bouwlaag onder rieten schilderachtige kapbehandeling met Indonesische invloeden (Minang Kabau) en met de noklijn evenwijdig aan de weg. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en hout en de vensters hebben een roedenverdeling.

De garage, opgetrokken in rode baksteen en hout op een L-vormige plattegrond, bestaat uit een bouwlaag onder rieten dak, gedeeltelijk met de noklijn haaks op de weg en evenwijdig aan de weg.

Waardering

Het complex "De Merelhof" is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis met garage in de Gooise landhuisstijl met Indonesische invloeden in de kapbehandeling, naar het ontwerp van Th. Rueter uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Garage(K) Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dokter Catzlaan 2 B 1261 CG Blaricum BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 145 Blaricum
D 486 Blaricum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1935 1935 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Rueter, Th. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven