Stenevate 9, Heinkenszand

Boerderij met woning en schuur aaneen, rond 1915 gebouwd in streek-eigen bouwtrant.

Omschrijving

Woning met roodbruine bakstenen lijstgevel; siermetselwerk in gele en rode strengperssteen; raamdorpels in rood geglazuurde steen. Symmetrische voorgevel met in het midden houten paneeldeur en aan weerszijden H-vensters, alle met glas-in-lood in bovenlichten. In linker topgevel houten vensters.

Schuurdeel in zwart geteerde, gepotdekselde delen. Langsgevel met onder meer twee stel houten mendeuren met klinket en rondboogvormig raampje; één stel wagendeuren; rechthoekige horizontale raampjes; gevelopeningen voorzien van witte omkadering.

Zadeldak en gootlijst doorlopend over woonhuis en schuur; zadeldak gedekt met gesmoorde tuile du nord en bij schuurdeel hoger opgaand. Overstekken op klossen, strakke windveren en geprofileerde stokmakelaar.

Waardering

Boerderij van waarde als gaaf voorbeeld van een type. Van architectuurhistorische en ensemblewaarden.

Stenevate 9 4451 KB Heinkenszand Ja
Z 898 Borsele