Onderdeel 32

Omschrijving

Kunstmatige ruïne uit de 19e eeuw, vermoedelijk opgetrokken uit afbraakgesteente van het middeleeuwse "Huis te Ellewoutsdijk". De ruïne bevindt zich midden in de open ruimte ten westen van de overtuin.

Waardering

Ruïne van cultuurhistorische en ensemblewaarde en van waarde vanwege zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509195
Complexnaam
Zorghvliet
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van tuinen, bouwwerken en ornamenten, onderdeel uitmakend van de voormalige buitenplaats Zorghvliet. Zorghvliet ontwikkelde zich voornamelijk in de 19e eeuw op en bij het terrein van het middeleeuwse Huis te Ellewoutsdijk, aan de rand van het dorp Ellewoutsdijk, tot een omvangrijke buitenplaats. Na verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog en de overstroming in 1953 resteert van de oude buitenplaats nog de gerenoveerde parkaanleg die grotendeels de oude hoofdlijnen van de parkaanleg in landschapsstijl volgt en waarin oorspronkelijke elementen als vijvers, tuinmuren, tuinhuisjes, tuinvazen, tuinbeelden, tuinsieraden en bruggen zijn opgenomen.

Omschrijving

Het parkcomplex bestaat uit drie hoofdonderdelen: het gedeelte gelegen ten oosten van de Langeviele waar zich het oorspronkelijke negentiende eeuwse huis bevond en waar na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe woning (Langeviele 6) is gebouwd, een gedeelte ten westen van de Langeviele dat verdeeld is in een gedeelte rond de burchtheuvel, de zogenaamde overtuin, en een gedeelte dat ten noorden daarvan, in het verlengde van de Zwinweg, gelegen is. In deze drie onderdelen worden oorspronkelijke parkelementen en -decoraties aangetroffen welke voornamelijk dateren uit de 19e eeuw.

Waardering

Complex van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden van de oorspronkelijke en zeldzame parkelementen en vanwege historisch-ruimtelijke waarde van het patroon van begroeiing, open ruimten, paden en waterpartijen dat nog grotendeels de 19e eeuwse opzet volgt.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Ruïne Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Langeviele 5 4437 AA Ellewoutsdijk BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AE 1404 Borsele
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1840 1900 vervaardiging
Naar boven