Dierikweg 1, Oudelande

Schuur op rechthoekige plattegrond, in 1928 aan het complex toegevoegd.

Eén bouwlaag hoog met zadeldak. Langsgevels ieder met vier stel gekoppelde mendeuren en klein horizontaal venster aan weerszijden. In kopgevels enkele horizontale vensters.

Interieur niet van waarde.

Schuur van belang als onderdeel van het complex.

509134
't Hof De Dierik

Inleiding

Hofboerderij, in 1921 gebouwd in opdracht van de heer Tak van Poortvliet, naar ontwerp van de Gebroeders H.A.J. en J. Baanders uit Amsterdam en gebouwd door de Firma Maris uit Kapelle.

Uitgevoerd in een historiserende Interbellum-architectuur.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een dubbele woning met langsgevel; daar tegenover een L-vormige schuur; deze omsluit, samen met de varkensstal, de mestput. In het verlengde van de oprijlaan, die tussen de schuur en de dubbele woning uitkomt, een dubbele garage. Ten noordwesten hiervan een kippenren en in de noordwesthoek van het erf een in 1928 in dezelfde architectuur bijgebouwde rechthoekige schuur.

Alle onderdelen in dezelfde stijl en detaillering uitgevoerd; opgetrokken uit roodbruine machinale vormbaksteen in vlaams verband, siermetselwerk en vlechtwerk in topgevels, gemetselde steunberen op meeste hoeken, voorzien van zadeldaken gedekt met zwart geglazuurde verbeterde hollandse pannen, gootklosjes en geschulpte gootlijsten; bij schuren opvallende rook/ventilatie opbouw op nokken.

Waardering

Complex van architectuurhistorische waarden, onder meer vanwege architecten; van ensemblewaarden en van waarde vanwege gaafheid.

Dierikweg 1 4436 RW Oudelande Ja
Dierikweg 3 4436 RW Oudelande