Huis te Maarn, Maarn

Omschrijving complexonderdeel 7

TUINORNAMENT, functionerend als een vogeldrinkbak, gesigneerd Clodion. C.M. Clodion (1738-1814) was in de achttiende eeuw één van de bekendste Franse beeldhouwers.

Het ornament is vervaardigd van marmer en vermoedelijk vervaardigd in de achttiende eeuw in Frankrijk. Het ornament is geplaatst in een grasperk met rondom buxus in de tuin aan de voorzijde van het huis.

Het object bestaat uit een sokkel met daarop een kelkvorm, aan de onderzijde afgewerkt met acanthusbladeren, druiventrossen en aan de bovenzijde met mascerons. Voor deze ornamentiek is de vaas rondom omgeven door gebeeldhouwde putto's. Tussen deze figuren zijn eveneens druiventrossen te vinden.

Waardering complexonderdeel 7

Het tuinornament is van waarde als onderdeel van de tuinaanleg en vanwege de detaillering en het materiaalgebruik.

508991
Huis te Maarn

Inleiding

De buitenplaats Het huis te Maarn is een vroeg twintigste eeuwse buitenplaats. Het neo classicistische herenhuis en koetshuis zijn gebouwd in 1915 naar ontwerp van architect Jan Stuyt. De tuinaanleg was reeds in 1907 gereed. In die tijd stond op het terrein alleen een theekoepel ter plaatse van het huidige huis.

De stichter van het Huis te Maarn was W.B. Blijdenstein, die getrouwd was met mevrouw A.G. van Heek. Jan Stuyt was als architect van het huis op de hoogte van de ontwikkelingen in Amerika. Het ontwerp van Stuyt doet qua verschijningsvorm denken aan The White House in Washington. De tuin van het huis werd ontworpen door P.H. Wattez. De tuinaanleg bestaat uit een symmetrisch opgezette parkaanleg, die zich achter en voor het huis uitstrekt. Bij de plaatsing van het huis, de aanleg van de tuin, coulissen en wegen, is gebruik gemaakt van de ligging tegen de helling van de Utrechtse Heuvelrug, zodat men vanuit het hoger gelegen huis een uitzicht heeft over de tuin en de lager gelegen gronden.

Omschrijving

De BUITENPLAATS `HET HUIS TE MAARN' is gelegen aan de Amersfoortseweg, maar heeft ook een toegang aan de Maarnse Grindweg. De meest statige toegang is de laatste. Vanaf deze zijde heeft men van veraf reeds zicht op de noordgevel van het huis aan de tuinzijde.

De bescherming van de buitenplaats omvat het op de kaart aangegeven gebied. Binnen de aangegeven omgrenzing komen de volgende onderdelen in aanmerking voor rijksbescherming:

1. landhuis

2. dienstgebouw

3. park- en tuinaanleg

4. Tennisbaan en tennishuisje

5. waterput (Bentheimer put)

6. Tuinnbank

7. Tuinornament (vogeldrinkbak)

8. tuinormanent (zonnewijzer)

9. tuinornamenten (leeuwen op sokkels)

Waardering

De buitenplaats `Het huis te Maarn' is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaansgeschiedenis en als voorbeeld van een jongere buitenplaats op de rand van de Utrechtse Heuvelrug; het is van architectuurhistorische waarde vanwege de gaaf bewaarde aanleg van de verschillende onderdelen en de plaats in het oeuvre van de architecten. Tenslotte is het complex van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de noordflank van de Utrechtse Heuvelrug.

Tuinsieraad Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Maarn in tuin voor het landhuis Ja