Huis te Maarn, Maarn

Omschrijving complexonderdeel 4

In het park van de buitenplaats Het huis te Maarn gelegen TENNISBAAN met TENNISHUISJE. De tennisbaan ligt langs de oprijlaan die vanaf de Amersfoortseweg naar het landhuis voert, schuin tegenover het dienstgebouw.

De tennisbaan is enigszins verdiept gelegen en te betreden via een betonnen trap met imitatie natuurstenen treden aan de noordoostzijde. Het cement is voorzien van kunstmatige scheuren en onregelmatigheden. In de noordwest- en noordoosthoek staat een betonnen paddestoel. Deze dienden om ballen en kledingstukken op te leggen. Aan de zuidzijde, in het midden van de baan staat een tennishuisje. Het op een rechthoekige plattegrond in bepleisterde baksteen opgetrokken bouwwerk is afgedekt met een met tuile-du Nord gedekt zadeldak met de nok haaks op de baan. De voorgevel is geheel open. De geveluiteinden zijn voorzien van eenvoudige pilasters. Erboven bevindt zich een eenvoudig timpaan. Voor de gevel is een luifel geplaatst op twee houten staanders. Deze overkapt een terras dat omgeven wordt door een balusterhekwerk. In de zijgevels zijn vensters aangebracht. De achtergevel is blind. Het interieur heeft een houten lambrizering, wandtafeltjes en kasten.

Waardering complexonderdeel 4

De tennisbaan met tennishuisje zijn van cultuurhistorische waarde als uiting van sportbeoefening bij een buitenplaats, alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype. Het is van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen.

508988
Huis te Maarn

Inleiding

De buitenplaats Het huis te Maarn is een vroeg twintigste eeuwse buitenplaats. Het neo classicistische herenhuis en koetshuis zijn gebouwd in 1915 naar ontwerp van architect Jan Stuyt. De tuinaanleg was reeds in 1907 gereed. In die tijd stond op het terrein alleen een theekoepel ter plaatse van het huidige huis.

De stichter van het Huis te Maarn was W.B. Blijdenstein, die getrouwd was met mevrouw A.G. van Heek. Jan Stuyt was als architect van het huis op de hoogte van de ontwikkelingen in Amerika. Het ontwerp van Stuyt doet qua verschijningsvorm denken aan The White House in Washington. De tuin van het huis werd ontworpen door P.H. Wattez. De tuinaanleg bestaat uit een symmetrisch opgezette parkaanleg, die zich achter en voor het huis uitstrekt. Bij de plaatsing van het huis, de aanleg van de tuin, coulissen en wegen, is gebruik gemaakt van de ligging tegen de helling van de Utrechtse Heuvelrug, zodat men vanuit het hoger gelegen huis een uitzicht heeft over de tuin en de lager gelegen gronden.

Omschrijving

De BUITENPLAATS `HET HUIS TE MAARN' is gelegen aan de Amersfoortseweg, maar heeft ook een toegang aan de Maarnse Grindweg. De meest statige toegang is de laatste. Vanaf deze zijde heeft men van veraf reeds zicht op de noordgevel van het huis aan de tuinzijde.

De bescherming van de buitenplaats omvat het op de kaart aangegeven gebied. Binnen de aangegeven omgrenzing komen de volgende onderdelen in aanmerking voor rijksbescherming:

1. landhuis

2. dienstgebouw

3. park- en tuinaanleg

4. Tennisbaan en tennishuisje

5. waterput (Bentheimer put)

6. Tuinnbank

7. Tuinornament (vogeldrinkbak)

8. tuinormanent (zonnewijzer)

9. tuinornamenten (leeuwen op sokkels)

Waardering

De buitenplaats `Het huis te Maarn' is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaansgeschiedenis en als voorbeeld van een jongere buitenplaats op de rand van de Utrechtse Heuvelrug; het is van architectuurhistorische waarde vanwege de gaaf bewaarde aanleg van de verschillende onderdelen en de plaats in het oeuvre van de architecten. Tenslotte is het complex van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de noordflank van de Utrechtse Heuvelrug.

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Maarn ter zijde van koetshuis Ja