Groenendaal, Diepenveen

Inleiding

Huize "Groenendaal" werd in 1909 in opdracht van Jonkheer van Coevorden naar ontwerp van Th.Rueter als WOONHUIS gebouwd. Het in Cottage-stijl vormgegeven huis was oorspronkelijk onderdeel van het landgoed Het Overvelde. De tuin van het pand heeft een houten entreehek met gemetselde hekpeilers uit de bouwperiode.

Omschrijving

Rechthoekig pand over één bouwlaag opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met riet gedekt wolfdak. Op de nok staan symmetrisch twee vierkante schoorstenen onder zinken tentdakjes. Rondom het pand is onder de dakaanzet een fries van gele verblendsteen aangebracht. Links van het pand is een houten schuurtje aangebouwd onder een rietgedekt zadeldak.

Voorgevel (W) met een hoger opgetrokken middenrisaliet onder zadeldak. Hierin is de entree geplaatst met een gesneden kalf en een met gietijzeren traceringen gedecoreerd bovenlicht. Aan weerszijden van dit bovenlicht zijn twee soortgelijke vensters geplaatst. Op de verdieping een twintigruits venster geflankeerd door twee smalle staande tienruits vensters. Tussen de beide bouwlagen en boven de vensters op de verdieping is een fries van siermetselwerk in gele verblendsteen aangebracht, in de nok een gemetseld rozet van gele verblensteen. In de beide geveldelen is links en rechts van het risaliet een twintigruits kruisvenster met luiken geplaatst. Linker zijgevel (N) met een meerruits venster voorzien van luiken. Het houten schuurtje dat aan deze zijde is aangebouwd heeft een terugliggende entree onder segmentboog met aan weerszijden een klein vierruits venster.

De achtergevel (O) heeft eveneens een hoger opgetrokken middenrisaliet waarin op de begane grond een twintigruits kruisvenster en op de verdieping een zestienruits tweelichts venster geplaatst is, beide met luiken en roedenverdeling. In de geveltop een gemetseld rozet van gele verblendsteen. Links van de risaliet een dubbele terrasdeur met roedenverdeling en luiken onder bovenlichten met roedenverdeling, rechts een twintigruits kruisvenster met luiken. In de rechter zijgevel (Z) op de begane grond twee twintigruits kruisvensters met luiken, op de verdieping een zestienruits tweelichts venster met luiken.

Interieur In het interieur bevinden zich diverse tegeltableau's, de indeling en detailleringen zijn nog oorspronkelijk.

Waardering

Woonhuis van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de vormgeving in Cottage-stijl;

- als ontwerp van Th. Rueter, waarvan vooral in het Gooi veel villa's gebouwd zijn;

- vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508976
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Boxbergerweg 72 7431 PP Diepenveen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 1205 Diepenveen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1909 1909 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Rueter, Th. ; Overijssel architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven