Nordhornsestraat 35, Denekamp

Inleiding

HERENHUIS uit ca. 1910 dat herinnert aan de oorspronkelijke rijkere dorpsbebouwing van Denekamp, markant gelegen aan een belangrijke uitvalsweg.

Omschrijving

Woonhuis opgetrokken op rechthoekige plattegrond over één bouwlaag onder een samengesteld dak met bruin-rode Hollandse pannen. Aan de NO-hoek is onder een schilddak met afgesnoten hoeken een hoekpartij over twee bouwlagen gebouwd, met een driezijdige erker en balkon aan de voorgevel (N). Aan de zijgevel (Z) is een erker met plat dak gebouwd, aan de achterzijde (W) een (bij)keuken onder zadeldak. Het woonhuis met aanbouwen staat op een grijze cementen plint, de gevels zijn witgepleisterd. In voor- en zijgevels zijn op de begane grond samengestelde vensters met meerruits bovenlichten aangebracht onder segmentbogen. In de vensters van de erker, die gescheiden worden door kolommen met kapitelen, komt deze segmentboog terug in de roedenverdeling. Boven de erker is een venster onder segmentboog aangebracht onder een steekkap. In de andere zijgevel is op dezelfde wijze een drielicht venster aangebracht. Op de verdieping van de hoekpartij is in deze gevel een samengestelde vensterpartij in zijn geheel gevat in een cirkelvormige lijst.

In de achtergevel is boven het wolfdak ter plaatse van het uilebord een halfrond venster aangebracht.

In het dak dakkapellen onder lessenaarsdak. Op alle nokeinden zijn pironnen aangebracht. Langs de dakranden loopt een gootlijst op klossen.

Het herenhuis is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de kwaliteit van het ontwerp in een stijl waaruit de invloed van de Art Nouveau spreekt.