Auskamp, Denekamp

Inleiding

BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE, "Auskamp" gelegen op compleet en in stijl uitgevoerd erf, behorende bij het landgoed Singraven. De boerderij met bovenkamer is met de voorgevel georiënteerd op de Dinkel, die ten westen van de boerderij en de bedrijfsgebouwen stroomt. Ten oosten van de boerderij bevinden zich TWEE SCHUREN en daarnaast (O) een klein SCHUURTJE. De varkensschuur aan de noordkant van het erf, de oostelijk gelegen kapschuur en de dubbele schuur noordelijk daarvan zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. De boerderij werd samen met de twee oostelijke schuren in 1934 gebouwd. Van het kleine schuurtje is geen bouwdatum bekend.

De boerderij werd door architect Andries de Maaker ontworpen en is uitwendig gebaseerd op het Oost-Twentse type "los hoes met achterheerd en bovenkamer". het losse hoes met de achterheerd werd ontwikkeld tussen ca. 1650 en ca. 1815. De uitbouw met glas rond de vuurplaats was bedoeld voor de vrouwen om warm en met genoeg daglicht handwerk te kunnen verrichten. In een latere fase werd vooral in de omgeving van Denekamp vaak een bovenkamer toegevoegd. Waar het oorspronkeijke type de overgang vormde tussen het losse hoes en een boerderij met een afgescheiden woongedeelte, is de boerderij uit de jaren 1930 een verwijzing naar de typisch Denekampse boerderij-bouwgeschiedenis in combinatie met nieuwe elementen. Deze vormgeving is typerend voor de boerderijen behorend bij Singraven van architect Andries de Maaker, die daarnaast diverse andere gebouwen en verbouwingen op het landgoed heeft ontworpen. De noordelijke gevel van de boerderij is in 1981 gerenoveerd.

Omschrijving

De BOERDERIJ en de bovenkamer zijn opgetrokken in rode baksteen onder een zadeldak, de achterheerd onder een lessenaarsdak, beide gedekt met rode Hollandse pannen. De eindgevels (O en W) zijn voorzien van uitkragende zwartgeteerde gevelbeschotten op korbelen met windveren en dubbele paardekoppen als geveltekens. De bovenkamer is links voor de voorgevel (W) gebouwd, de achterheerd bevindt zich in de oksel van de bovenkamer en halleboerderij. De gevels zijn voornamelijk geleed door vijftienruits en achtruits vensters, veelal samengevoegd tot kloostervensters en deels behangen met Singraven-luiken (rode zandloper op witte achtergrond; geel-rood-blauw centrum en donkergroene rand). De voorzijde van de achterheerd wordt in beslag genomen door vier staande aaneengeschakelde vensters. Direct haaks daarop bevindt zich in de bovenkamer een deur. In de noordelijke zijgevel is de deur geplaatst die toegang biedt tot het woongedeelte, in de zuidelijke zijgevel twee staldeuren. In de achtergevel (O) is links van de rechtgesloten baander met afgeronde hoeken een venster geplaatst en rechts een staldeur.

De twee oostelijke schuren zijn identiek aan elkaar en opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met rode pannen en windveren met een dubbele paardenkop als gevelteken. In de eindgevels (O en W) zijn rechtgesloten baanders met afgeronde hoeken geplaatst onder uitkragende zwartgeteerde gevelbeschotten op korbelen. De westgevel van de noordelijke schuur is bovendien voorzien van een staldeur. In de lange noord- en zuidgevels bevinden zich drie rechtgesloten zesruits stalramen.

Het kleine schuurtje ten oosten van de twee schuren is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een zadeldak. De wanden zijn vervaardigd uit gepotdekseld hout. In de zuidelijke eindgevel zijn onder de overstekende kap inrijdeuren geplaatst, in de westelijke langsgevel drie zesruits vensters met drieruits bovenlichten.

Waardering

Het erf met de boerderij van het hallehuistype, twee schuren en een klein schuurtje is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de vormgeving van de boerderij (hallehuistype gebaseerd op los hoes met achterheerd) die typerend is voor Singraven en zijn oorsprong vindt in de geschiedenis van Denekamp

- de vormgeving en het materiaalgebruik van de identieke schuren en het kleine schuurtje, afgestemd op de boerderij

- de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van het landgoed Singraven

- de ensemblewaarde van de verschillende onderdelen van het zeer complete en in stijl uitgevoerde erf

- de beeldbepalende ligging aan de Dinkel.

Ootmarsumsestraat 63 7591 PR Denekamp Ja