Vlissingsestraat 239, Oost-Souburg

Inleiding

Watertoren, in 1939 in zakelijk expressionistische stijl gebouw naar ontwerp van ir. J.H.J. Kording, in opdracht van N.V. Waterleiding Maatschappij "Midden-Zeeland".

Omschrijving

Watertoren op vierkante plattegrond, 35 meter hoog. De toren bestaat uit een betonnen skelet dat bekleed is met een rode bakstenen mantel, die geen constructieve betekenis heeft. De zuidoostgevel bevat de ingangspartij met eenvoudige luifel en blankhouten deur. Boven de ingangspartij rijst, in het midden van het muurvlak, een hoog verticaal stalen venster op, dat overhoeks is geplaats. Boven dit venster een liseenachtig element, doorlopend tot aan de dakrand en aan weerszijdenvoorzien van een smal, hoog venster. Het bovenste deel van de toren, ter hoogte van het reservoir, verjongt zich en heeft afgeschuinde hoeken. Op de plaats waar deze verjonging begint, bevindt zich een betonnen band. Aan de bovenzijde eveneens een afsluiting van een betonnen band.

De overige drie gevels zijn vrijwel identiek aan de zuidoostgevel, maar zonder ingangspartij. De toren heeft een plat dak.

In het interieur is de betonconstructie in het zicht met vier zware kolommen in een middenvierkant, en een kruisgewijs balkenpatroon. De balken zijn bij de aansluiting met de kolommen afgeschuind. Er zijn drie vloeren ingebouwd, verbonden door vernieuwde open trappen. Enkele waterpijpen die water aan- en afvoerden. Boven in de toren het ronde, betonnen vlakbodemreservoir met een inhoud van 450 m3.

Waardering

Watertoren van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde, van ensemblewaarde en van waarde vanwege gaafheid.

Nutsbedrijf Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Vlissingsestraat 239 4388 HC Oost-Souburg Ja