Vredehoeve, Doorn

Inleiding

Deze in 1884 gebouwd villa `Vredehoeve' behoorde oorspronkelijk bij de inmiddels verdwenen buitenplaats Boschoord en was bestemd voor de rentmeester van deze buitenplaats. Het exterieur van de villa is in eclectische stijl uitgevoerd met chaletstijl elementen en neorenaissance detaillering.

De villa is via een halfronde oprijlaan te bereiken. Voor het huis ligt een eenvoudige en enigszins geaccidenteerde tuin met vijverpartij, die in relatie met het huis van belang is.

Omschrijving

Een op enige afstand van de weg gelegen vrijstaande VILLA van voornamelijk anderhalve bouwlaag en deels onderkelderd op vrijwel rechthoekige plattegrond, onder samengesteld met leien gedekt afgewolfd zadeldak en schilddak, waarvan de schilden oversteken. Deze rusten op versierde schoorconstructies. In het dakschild aan de voorzijde zijn twee kleine dakkapellen gezet. De nokuiteinden zijn voorzien van pirons. Onder de dakgoot is een fries van vakwerk met stijlen en kruishouten aangebracht. In de topgevel van de achter- en linkergevel wordt dit fries met siermetselwerk voortgezet. De uit baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van een hardstenen plint, speklagen en cordonbanden. Het meest voorkomende type venster heeft een schuifraam en is voorzien van een getoogde ontlastingsboog en boogtrommels met siermetselwerk.

De voor- of noordgevel heeft een asymmetrische indeling van drie vensterassen. Links bevindt zich een topgevelpartij van twee bouwlagen die in de top is voorzien van windveren die op twee gekoppelde schoren rusten. Deze worden door middel van een trekstang met elkaar of met de muur verbonden. De dakschilden springen trapsgewijs naar voren en heeft in de top een overhoeks geplaatst kapje gekregen die door een piron bekroond is. De gevel heeft een in het midden geplaatste rechthoekige erker over twee bouwlagen. In de eerste bouwlaag heeft een drielichts venster met zijlichten. Deze is gedecoreerd met hoekpilasters en gesneden stijlen met kapiteelbeëindiging. Boven het venster bevindt zich een fries met ontlastingsboog en gestileerde hoekpilasters. Boven de ontlastingsboog is een uitstekende kroonlijst aangebracht. In de top van de erker is een oeil-de-boeuf geplaatst. Rechts van de erker bevindt zich de ingangspartij met steekkap. De steekkap is wat de constructie betreft gelijk aan de hierboven beschreven topgevel. De ingang is voorzien van een dubbele, rijk versierde deur met bovenlicht die via een hardstenen drietredige trap te bereiken is. Boven de deur is een getoogde ontlastingsboog met boogveld gemetseld. Rechts van ingangspartij bevindt zich een thans dichtgezette veranda onder lessenaarsdak.

De achtergevel heeft links een topgevelpartij met in de top windveren op schoorconstructies. Op het nokeind is een overhoeks geplaatst kapje met piron gezet. Voor de topgevel is een thans dichtgezette houten veranda op hardstenen plint. Rechts hiervan springt de gevel naar achter en bezit een onregelmatige vensterplaatsing van ondermeer rondboogvensters en een later dichtgemetselde keukenvenster. In de hoek met de topgevel is een achteringang onder luifelconstructie geplaatst.

De rechter zijgevel heeft links een topgevelpartij met lichte voorsprong onder zadeldak met wolfeind en windveren. De topgevel is twee vensterassen breed met rechts een voormalige dienstingang naar de keuken.

De linker zijgevel is op één venster na geheel blind.

Het interieur bezit geen elementen die voor bescherming in aanmerking komen.

Waardering

De villa is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwstijl en vanwege de detaillering in het exterieur, alsmede van cultuurhistorische waarde vanwege de vroegere functie. Voorst van ensemblewaarde als onderdeel van de Stichtse Lustwarande.

Leersumsestraatweg 2 3941 MP Doorn Ja