Inleiding

De schaapskooi aan het eind van de Buntlaan is vermoedelijk rond 1850 gebouwd. De Buntlaan fungeerde in de negentiende eeuw als schaapsdrift en leidde naar de heidegronden op de Heuvelrug.

Omschrijving

Een aan het eind van de Buntlaan staande SCHAAPSKOOI op vrijwel rechthoekige plattegrond, onder afgewolfd zadeldak deels gedekt met Hollandse pannen en riet (nok en kopse kanten). De gevels zijn in baksteen opgetrokken.

In de afgeschuinde kopse kanten is en dubbele, houten lattendeur gezet die wordt geflankeerd door staande, gietijzeren en getoogde zesruits vensters aan de noordzijde en liggende, getoogde venster aan de zuidzijde. Boven de dubbele deur bestaat de gevel uit horizontale gepotdekselde delen. De houten kapconstructie verkeert in redelijk goede staat.

Waardering

De schaapskooi is van cultuurhistorische waarde in relatie met de ontwikkelingsgeschiedenis van het gebied, alsmede van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf en zeldzaam bouwtype. Tevens van ensemblewaarde als onderdeel van het landschap.

Schaapskooi Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Doorn Buntlaan in de bocht Ja