Woestduinlaan 55, Doorn

Omschrijving complexonderdeel 2

Een evenwijdig langs de weg gelegen POMPHUIS naar ontwerp van Visser & Smit uit 1903 van de Doornse Waterleidingmaatschappij op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag onder een met kruispannen gedekt zadeldak, met de nok haaks op de Woestduinlaan. Op de nok van het dak is een houten constructie onder zadeldakje gezet dat dient als ventilatie voor de eronder liggende ruimte.

De in baksteen uitgevoerde gevels zijn voorzien van speklagen ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de vensters en worden met een uitkragende bloktandlijst afgesloten. De vensters zijn getoogd en zijn voornamelijk voorzien van een twaalfruitsindeling. In de top van de korte gevels bevindt zich een rozetvenster.

Tegen de oostgevel is in 1912 een uitbreiding in stijl neergezet ten behoeve van een nieuwe pomp. Deze uitbreiding heeft een plat dak gekregen en is twee vensterassen lang. Aan deze zijde bevond zich oorspronkelijk een schoorsteen die met de uitbreiding is afgebroken.

Waardering

Het pomphuisje is van archtectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype met eenvoudige neorenaissance detaillering alsmede van ensemble waarde in relatie met de watertoren.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508751
Complexnaam
Doornse Waterleiding
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In 1903 werd door de NV Bronwaterleiding Doorn de opdracht verstrekt aan de firma Visser & Smit uit Papendrecht om een watertoren met pomphuis en een woning voor de bedrijfsleider aan de Woestduinlaan te ontwerpen en te bouwen. Op deze plek bevindt zich onder de grond een zoetwaterreservoir. De hoogte van de toren bedraagt 30 meter. Het reservoir heeft een inhoud van 150m3.

Het pomphuis is in 1912 naar ontwerp van A. van Beusekom voor een nieuwe pompmachine uitgebreid met een aanbouw in stijl onder een plat dak. In 1959 zijn de kantelen, wegens slechte bouwkundige staat, verwijderd. In plaats daarvan kreeg de toren een betonnen dakconstructie.

De verderop gelegen directeurswoning valt vanwege aanpassing en verbouwingen buiten het te beschermen complex. De eerste verbouwing van de directeurswoning vond reeds in 1910 plaats, toen een extra bouwlaag erop werd gezet. Na de Tweede Wereldoorlog is een aanbouw onder een plat dak tegen de rechter zijgevel gezet. De woning heeft door deze aanpassingen het oorspronkelijke karakter verloren.

Omschrijving

Het aan de woestduinlaan gelegen WATERLEIDING COMPLEX, bestaat uit de volgende complexonderdelen:1. watertoren2. pomphuis

Waardering

Het complex is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaansgeschiedenis, alsmede van architectuurhistorische waarde als nagenoeg compleet voorbeeld van een waterleidingbedrijf met watertoren en pomphuis.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Nutsbedrijf Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Woestduinlaan 55 A 3941 XB Doorn Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 7820 Doorn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1904 1904 vervaardiging
1912 1912 verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Visser & Smit, Firma ; Utrecht architect / bouwkundige / constructeur
Beusekom, A. van ; Utrecht architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven