Makkenweg 1, Holthees

Inleiding

Het KASTEELTERREIN van het voormalige kasteel Makken bestaat uit een in plattegrond rechthoekig terrein van ca. 200 (N-Z) bij 100 (O-W) meter, waarvan de zuidwestelijke hoek flauw is afgesneden door de aanleg van de spoorlijn (voltooid in 1883). Het terrein wordt aan alle zijden begrensd door de oude grachten, die aan de oostelijke zijde in verbinding staan met de oude Vierlingsbeek, thans genaamd Loobeek of Afwateringskanaal. De grenzen van het beschermde terrein bevinden zich op de van het kasteel uit gezien buitenste taluds. De bouwwerken van schuur (XIX) en kasteelboerderij (1955) vallen buiten de bescherming.

Beschrijving

Het terrein bestaat uit een noordelijk en een zuidelijk deel, van globaal gelijke grootte, optisch gescheiden door het oost-west gerichte bouwvolume van de voorburcht. Beide terreindelen bestaan uit weidegrond, met plaatselijk perceelrandbegroeiing en enkele solitaire bomen, waaronder op het noordelijke deel een tamme kastanje met een stamomvang van ca. 4,5 meter. In zowel het zuidelijke als het noordelijke deel zijn ter plaatse van de resterende bebouwing nog oude grachttracés zichtbaar. Ter plaatse van de oude waterburcht loopt het terrein af naar de thans dichtgegooide grachten (noord en zuid resp. 8,5 en 13 meter breed). Blijkens de chromo-topografische kaart, blad 632, herzien in 1913, was de zuidelijke gracht in 1913 nog open. De beide voormalige grachten omsluiten het terrein (43 x 38 meter, ca. 1,5 meter beneden het maaiveld van de omliggende weilanden), waarbinnen zich de fundamenten van de waterburcht moeten bevinden. De zuidelijke gracht van de burcht loopt herkenbaar in het terrein door tot voorbij de voorburcht. Het voormalige binnenterrein van de voorburcht wordt door een gedeeltelijk tweesteens gemetselde, ca. 1 meter hoge steilrand van het burchtterrein gescheiden. Op het kasteelterrein bevindt zich de resterende helft van de oude voorburcht, alsmede de oostelijk daarvan gelegen schuur (met oudere kern, noordelijke gevel op oude fundamenten) en de in 1955 grotendeels herbouwde kasteelboerderij (met plaatselijk oud muurwerk). Thans is onbekend welke muurresten zich nog in het terrein bevinden. Op sommige plaatsen komen de resten van muren en funderingen aan de oppervlakte, zoals direct ten oosten van het resterende deel van de voorburcht.

Waardering

Het object heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en bestuurlijke ontwikkeling; ensemblewaarden: het complex heeft een bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek; het heeft een bijzondere betekenis wegens de wijze van verkaveling en inrichting; het heeft belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508648
Complexnaam
Makken
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Tussen de kommen van Vierlingsbeek en Holthees, gesitueerd op de Maasterassen, ligt het KASTEELTERREIN (I) met deel van de VOORBURCHT (II) en POORT (III) van het voormalige kasteel Makken. Het terrein heeft een globaal rechthoekige vorm en wordt aan de oostelijke zijde afgegrensd door Loobeek/Afwateringskanaal, aan de westelijke zijde door het talud van de spoorlijn Venlo-Nijmegen, aan de noordelijke zijde door de Makkenweg, terwijl de zuidelijke zijde wordt begrensd door een voormalige gracht. Aan de hand van het materiaalgebruik van de voorburcht is het aannemelijk te stellen, dat deze in de kern uit de late vijftiende eeuw dateert. In de zeventiende eeuw is het kasteel uitgegroeid tot een door grachten omgeven, in plattegrond vierkante burcht, aan de oostelijke zijde voorafgegaan door een voorburcht met paarden- en koeienstallen, koetshuis, brouwerij, korenschuur, onderkelderd melk- en washuis, varkenskotten en hondenverblijf, dienstwoningen en moestuin, visvijver en boomgaard. In 1751 werd het hoofdgebouw verlaten. De gebouwen op het voorterrein werden aan boeren verpacht. Het eigenlijke kasteel raakte in verval en werd omstreeks 1802 afgebroken. Tijdens de tankslag bij Overloon, in 1944, werden de resterende gebouwen zwaar beschadigd. De oostelijke gebouwen zijn in 1955 opnieuw opgebouwd, waarbij een deel van het oude casco is ommetseld. Wonderwel heeft de oude voorburcht de strijd zonder al te grote beschadigingen overleefd.

Waardering

Het complex heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en bestuurlijke ontwikkeling; het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik; ensemblewaarden: het complex heeft een bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek; het heeft een bijzondere betekenis wegens de wijze van verkaveling en inrichting; het heeft belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid; zeldzaamheid: het complex is deels van belang wegens de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Park Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Makkenweg 1 5824 AK Holthees Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 232 Vierlingsbeek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1650 1700 vervaardiging
Naar boven