Veerseweg 2, Arnemuiden

Omschrijving

Varkenshok, op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen, één bouwlaag hoog met zadeldak gedekt met rode platte friese pannen. Diverse gevelopeningen, onder meer getoogde houten deur en rond raampje in zuidelijke topgevel.

Varkenshok, van cultuurhistorische en ensembelwaarde.

508352
Oranjepolder

Inleiding

Boerderijcomplex genaamd Oranjepolder, grotendeels gebouwd in het eerste kwart van de twintigste eeuw ter vervanging van een oudere, dichter bij de dijk (Veerseweg) gelegen boerderij.

Het complex, gelegen op een rechthoekig terrein, bestaat uit een woonhuis, een dwarsdeelschuur, een varkenshok en een schaapskooi. Het woonhuis en de schuur staan in elkaars verlengde. Het varkenshok staat achter de schuur en evenwijdig hier aan. Vóór de schuur en het woonhuis bevindt zich een groot, met bomen omzoomd, open terrein met daar langs de dreef. Evenwijdig aan de dreef een vaete en daarnaast de schaapskooi.

Het complex is uitgevoerd in streek-eigen bouwtrant.

Boerderij van cultuurhistorische waarde, van waarde vanwege gaafheid en ensemblewaarden.